Dünya

ABD'den Türkiye'ye yaptırım hazırlığı; Trump, kararnameyi imzaladı

11 Ekim 2019 20:57

T24 Dış Haberler

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye’yi hedef alabilecek güçlü yaptırım yetkisi veren kararnameyi imzaladığını ancak daha 'aktif hale' getirmediğini söyledi. ABD'nin "Eğer ihtiyaç duyarsa Türkiye'nin ekonomisine kilit vurabileceğini" iddia eden Mnuchin, konuyla ilgili finansal kurumların da bilgilendirildiğini kaydetti. 

Beyaz Saray'da gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Mnuchin, "ABD Başkanı Trump, Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya, Türkiye hükümetiyle ilişkili kişiler ya da hükümetin herhangi bölümünü birincil ya da ikincil yaptırımlarla hedef alma yetkisi veren yeni bir başkanlık kararnamesiyle ilgili yetki verdi ve bunu imzalayacak" dedi. Mnuchin, şöyle devam etti:

"Başkan, devam eden askeri operasyon ile siviller, sivil altyapı ve etnik/dini azınlıkların olası hedef alınması konusunda endişeli. Aynı zamanda Başkan, Türkiye’nin tek bir IŞİD savaşçısının bile kaçmasını sağlamak zorunda olduğu konusunu netliğe kavuşturmak istiyor. Bu noktada, yaptırımları aktive etmiyoruz ama Başkan’ın da söylediği gibi yaptırımları uygulamak için çok önemli yetkiler verdi."

Hazırlığı yapılan yaptırımları 'çok güçlü' olarak nitelendiren Mnuchin, "Bunları kullanmamayı umuyoruz ama eğer ihtiyaç duyarsak Türk ekonomisine kilit vurabiliriz" diye konuştu. Hazine Bakanı, finansal kurumları da dikkatli olmaları ve yaptırımların gelebileceği konusunda uyardıklarını da sözlerine ekledi. 

“Tek bir IŞİD savaşçısı bile kaçmamalı”

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında, uygulanması olası yaptırımların, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda sivillerin ayrım gözetmeden hedef alınması, sivil altyapının, etnik ya da dini azınlıkların ya da Suriye Demokratik Güçleri'nin terörle mücadele faaliyetlerine zarar verecek başka eylemlerde bulunmasını engelleme amacını taşıdığı belirtildi. "Türkiye'nin tek bir IŞİD savaşçısının bile kaçmasına izin vermemesi çok önemli." denildi.

"Kararname, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda barışın, güvenliğin ve istikrarın kötüleşmesine yol açan eylemler ya da insan hakkı ihlallerinde rol oynayan Türk hükümetine mensup kişi ya da kurumların yaptırımlarla hedef alınması yetkisi vermektedir" ifadeleri yer aldı. Kararnamenin, ABD Maliye Bakanı'na da Türk hükümetine bağlı bu kişi ve kurumlarla önemli düzeyde bilerek işlem yapanlara da dolaylı yaptırım uygulama yetkisini verdiği vurgulandı.

ABD Maliye Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında Steven Mnuchin "Gerek görüldüğünde Başkan Trump'ın talimatı doğrultusunda belirli Türk şahıslar ya da kurumları hedef alacağız. Bu bankalara ve ilgili diğer taraflara bir uyarı" ifadesini kullandı.

"Misliyle mukabelede bulunuruz"

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD maliye Bakanlığı'nın Suriye operasyonu konusunda yaptırım uygulanabileceğine ilişkin yapılan açıklamaya tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy "Barış Pınarı Harekatı başladığında ABD yönetimine her seviyede bilgi aktarılmıştır. Türkiye milli güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleriyle mücadele etmektedir ve bu mücadele kararlılıkla sürdürülecektir. Buna karşı atılacak her adıma karşı tam mütekabiliyet çerçevesinde misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır" ifadelerini kullandı.