Ekonomi

ABD'den Şekerbank'a deprem bölgesi için 100 milyon dolar kredi

Şekerbank’ın kendi kaynaklarından ekleyeceği 33 milyon dolar ile toplam proje tutarı 133 milyon dolara ulaşacak

18 Ağustos 2023 10:18

Şekerbank ile ABD yönetiminin finansal kuruluşu olan US International Development Finance Corporation (Amerikan Uluslararası Kalkınma Finans Kuruluşu-DFC), 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlerden etkilenen bölgenin kalkınmasına yönelik 100 milyon dolar tutarında bir kredi anlaşması imzaladı. Şekerbank’ın kendi kaynaklarından ekleyeceği 33 milyon dolar ile toplam proje tutarı 133 milyon dolara ulaşacak.

7 yıl vadeli söz konusu kredi, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgenin kalkınması öncelikli olmak üzere kadınlara ait işletmelerin ve KOBİ’lerin finansmanı için kullanılacak. DFC kredisi ile Şekerbank, yedi yılda, yüzde 80'i mikro ve küçük işletmeler olmak üzere 350 bine yakın KOBİ’yi ve deprem bölgesinde yaklaşık 1,5 milyon mevcut ve yeni istihdamı desteklemeyi hedefliyor. Kredi, DFC’nin ve Şekerbank’ın ortak misyonları doğrultusunda finansal erişimi yaygınlaştırmak ve sosyal faydayı artırmak amacıyla tabana yaygın bir şekilde kullandırılacak.

6 Şubat depremlerinin hemen ardından ABD yönetimi, deprem bölgesine 235 milyon dolar destek sağlamış, Amerikan kurumları yapılan 110 milyon doları aşkın bağışı toplamıştı.

Basın toplantısında konuşan ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, “Bu kredi, Türkiye'de depremden etkilenen toplulukları desteklemek için atılmış çok büyük bir adımdır. Türk dostlarımızın yeniden yapılanma sürecinde rol almaktan onur duyuyoruz” dedi.

DFC Chief Operating Officer Agnes Dasewicz, krediye ilişkin yaptığı açıklamada, “DFC, şubat ayında meydana gelen depremlerin ardından bölge halkının kalıcı olarak toparlanması için kritik önem taşıyan istihdam ve temel hizmetleri sağlayan küçük işletmelere finansman sağlama konusunda Şekerbank'ı desteklemekten gurur duyuyor. DFC'nin Şekerbank'ın kadınlara ait işletmelere finansman sağlama yeteneğini güçlendirme taahhüdü,, bölge halkının yeniden kalkınmasıyla ekonomilerinin uzun vadede daha güçlü ve kapsayıcı büyümesini sağlamaya da yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan ise konuşmasına, söz konusu kredi anlaşmasının gerçekleşmesini sağlayan DFC temsilcilerine ve destekleri için ABD Ankara Büyükelçisi Flake ile ABD Türkiye Diplomatik Misyonu temsilcilerine teşekkür ederek başladı.

Göktan, bankanın kırsal bölgeler ağırlıklı olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki yaygın şube ağıyla mikro ve küçük işletmelerin finansmanında önemli bir role sahip olmasının DFC’nin seçiminde büyük rol oynadığını belirtti. Göktan, “Söz konusu kredi mümkün olduğunca tabana yaygın bir şekilde kullandırılacak. Bu doğrultuda, yedi yıl boyunca yüzde 80'i mikro ve küçük işletmeler olmak üzere 350 bine yakın KOBİ’ye finansman sağlamayı öngörüyoruz” dedi.

Bölgede yaşayan yüzbinlerce kişiye refah ve istihdam sağlaması hedeflenen projenin sağlayacağı toplumsal fayda ile öne çıktığını kaydeden Göktan, “DFC kredisi ile önümüzdeki yedi yıl içinde deprem bölgesinde yaklaşık 1,5 milyon mevcut ve yeni istihdamı desteklemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Göktan, deprem bölgesinde üretim çarklarının yeniden dönmeye başlaması için uzun vadeli dış kaynak girişinin önemine de değinerek, bu tür uzun vadeli dış kaynakların bankacılık sektörünün büyüme kapasitesini ivmelendirerek deprem bölgesinde topyekûn kalkınmayı sağlayabileceğini vurguladı. Göktan, Amerikan hükûmetinin DFC aracılığıyla Şekerbank’a sağladığı bu kaynağın ekonominin belkemiği bankacılık sektörü yoluyla bölgeye akacak yeni dış kaynaklara vesile olmasını diledi. Göktan, şunları söyledi:

“DFC ile imzaladığımız 100 milyon dolar büyüklüğündeki kredi anlaşması kapsamında kendi kaynaklarımızdan da 33 milyon dolar ekleyerek projenin toplam büyüklüğünü 133 milyon dolara çıkaracağız.”