Dünya

ABD'den, Myanmar darbesi nedeniyle 8 kişi ve 3 kuruluşa yaptırım; Myanmar halkına 42 milyon dolarlık yardım

11 Şubat 2021 21:40

ABD Hazine Bakanlığı, Myanmar’daki askeri darbe nedeniyle 8 kişi ve 3 kuruluşa yaptırım uygulandığını açıkladı. Öte yandan Biden yönetimi, Myanmar'daki hükümete 42,4 milyon dolarlık ABD yardımını sivil toplum ve özel sektör projelerine yönlendireceğini belirtti. 

Myanmar ordusu, 1 Şubat’ta başkent Nepido’da ülkenin lideri Aung San Suu Kyi ve Devlet Başkanı Win Myint'i Kasım 2020 seçimlerinin hileli olduğunu öne sürüp gözaltına alarak darbe yapmıştı. Darbenin ardından başta başkent Nepido olmak üzere birçok kentte darbe karşıtı protestolar düzenlenmişti.
ABD Başkanı Joe Biden ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD’nin Myanmar'daki bazı askeri liderlere yaptırım uygulayacağını bildirmişti.

8 kişi ve 3 kuruluşa yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Myanmar’daki askeri darbe nedeni ile 8 kişi ve 3 kuruluşa yaptırım uygulandığı duyuruldu. Bakanlık, yaptırım uygulanan 8 kişinin de Myanmar ordusunda general olduğunu açıkladı. Bakanlık, yaptırım uygulanan 3 kuruluşun ise Myanmar’da bulunan Cancri Gems and Jewelry Co. Ltd., Myanmar Imperial Jade Co. Ltd. ve Myanmar Ruby Enterprise olduğunu belirtti.

İhracat kısıtlamaları

Biden yönetiminin Myanmar’daki darbecilere yönelik yaptırımları arasında, hassas malların Myanmar ordusuna ve darbeyle ilişkili diğer kuruluşlara ihracatının sınırlandırılması, Myanmar Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, silahlı kuvvetler ve güvenlik hizmetlerine yapılan ihracata kısıtlamalar getirilmesi de yer alıyor.

Myanmar halkına 42 milyon dolarlık yardım

Biden yönetimi ayrıca, Myanmar'daki hükümete 42,4 milyon dolarlık ABD yardımını sivil toplum ve özel sektör projelerine yönlendireceğini belirtti. Yardım, başlangıçta ekonomi politikasında reform yapılmasına destek olarak tasarlanmıştı.