Dünya

ABD'den, İran'ın Erbil'deki saldırıları sonrası açıklama: Hiçbir ABD tesisi ya da personeli hedef alınmadı

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, ABD'nin üst düzey Iraklı yetkililerin yanı sıra IKBY'deki yetkililerle de temas halinde olduğunu söyledi

16 Ocak 2024 07:42

T24 Dış Haberler

İran Devrim Muhafızları Ordusu, dün gece İsrail'in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) "casusluk karargahlarını" hedef aldığı füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları gerçekleştirdi. ABD, İran'ın saldırılarında hiçbir ABD personeli ya da tesisinin hedef alınmadığını açıkladı. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Anadolu Ajansı'na e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Raporları gördük ve Kuzey Irak ile Kuzey Suriye'ye düşen füzeleri takip ettik. Hiçbir ABD personeli ya da tesisi hedef alınmadı" ifadelerini kullandı. 

Watson, ABD'nin üst düzey Iraklı yetkililerin yanı sıra IKBY'deki yetkililerle de temas halinde olduğunu söyledi.

Watson, "İran, bunun İran'ın Kerman ve İran'ın Rask kentlerindeki IŞİD odaklı terör saldırılarına bir yanıt olduğunu iddia ediyor" dedi.

ABD'nin Irak'ın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini de sözlerine ekleyen Watson, "Durumu değerlendirmeye devam edeceğiz, ancak ilk göstergeler bunun pervasızca ve kesin olmayan bir dizi saldırı olduğu yönünde" dedi.

 

Dışişleri: Irak'ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "ABD, İran'ın bugün Erbil'e düzenlediği saldırıları güçlü bir şekilde kınıyor ve öldürülenlerin ailelerine başsağlığı diliyor" dedi. Miller, "İran'ın, Irak'ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz" dedi.

Ne olmuştu? 

İran Devrim Muhafızları Ordusu, dün gece İsrail'in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) "casusluk karargahlarını" hedef aldığı füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları gerçekleştirmiş; Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesrur ​​Barzani saldırıyı "egemenliğin apaçık ihlali" olarak nitelendirmişti. 

TIKLAYIN | İran Devrim Muhafızları Irak'ta 'İsrail casusluk merkezleri'ni hedef aldı; ABD Başkonsolosluğu yakınındaki patlamada dört kişi hayatını kaybetti!

İran'dan yapılan açıklamada, "İran'ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu'nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi" denilmişti.