Dünya

ABD'den iki Türk şirkete İran yaptırımı

Türkiye, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bazı kişi ve şirketler dolaylı yaptırım listesine alındı

26 Mart 2019 19:11

ABD Maliye Bakanlığı’ndan aralarında Türkiye’deki bazı şirket ve kişilerin de olduğu bir dizi kurum ve kişilere İran Devrim Muhafızları’na para aktardıkları gerekçesiyle yeni yaptırım geldi. Türkiye, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bazı kişi ve şirketler dolaylı yaptırım listesine alındı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, ABD Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde paylaşılan açıklamada İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan bu şirket ve kişilerin İran Devrim Muhafızları’na milyarlarca euro para aktardığı belirtildi. Bu 3 ülkede bulunan ve İran Devrim Muhafızları ve İran Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler ve Lojistik ile bağlantılı olan paravan şirketler dahil olmak üzere 25 kişi ve kurumun kara listeye alındığı belirtildi.

ABD Maliye Bakanlığı’nın hedef aldığı kurumlar arasında bankalar ve başka mali kurumlar da yer alıyor. ABD Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamada yaptırım listesinde Türkiye’den Eminönü Kapalı Çarşı’da bulunan iki döviz şirketiyle bağlantılı İran vatandaşı Ali Shams Mulavi ve yine o döviz şirketiyle bağlantılı Türk vatandaşı Süleyman Sakan bulunuyor.

ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin “İran, Türkiye ve BAE’de bulunan geniş bir paravan şirket ağı ve kişileri, İran rejiminin gizli şekilde bir milyar doları aşkın paratı transfer etmek için kullandığı tezgahı bozmak için hedef alıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD Maliye Bakanı, İran Devrim Muhafızları’nın İran hükümetine terörün finanse edilmesi ve Ortadoğu’nun istikrarsızlaştırılması konusunda yardım etmek için yaptırımları delmeye devam ettiğini belirtti.

Trump yönetimi İran ile 2015’te varılan nükleer anlaşmadan çekilmiş ve ardından da Tahran’a yönelik yaptırımları yeniden devreye sokmuş, İran Devrim Muhafızları’nın İran dışındaki operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü’ne yönelik olarak da yeni yaptırımlar getirmişti.

İran’ın güvenlik anlamında en güçlü kurumu olan İran Devrim Muhafızları, İran ekonomisinde büyük paya sahip. İran Devrim Muhafızları, İran siyasi sisteminde de büyük nüfuza sahip.