Dünya

ABD'deki F-35 kazasının ardından paraşütle yere inen pilotun 911 görüşmesinin kaydı ortaya çıktı

911 acil servis numarasına yapılan dört dakikalık aramada, North Charleston'daki bir evin sakininin görevliye "Evde bir pilot var" dediği duyuluyor

23 Eylül 2023 11:05

T24 Dış Haberler

ABD'deki F-35 kazasında jet pilotunun paraşütünün indiği yerde 911 acil servis aramasının ses kaydı ortaya çıktı. 

BBC'nin haberine göre; pilot, paraşütünün iniş yaptığı Güney Carolina'daki bir evden 911 acil servisi aradı. Telefon görüşmesinde pilot, uçağın nerede olduğundan emin olmadığını söyledi. Ses kayıtlarında, yerel bir sakinin de sakin bir şekilde pilotun arka bahçesine indiğini açıkladığı duyuluyor.

911 acil servis numarasına yapılan dört dakikalık aramada, North Charleston'daki bir evin sakininin görevliye "Evde bir pilot var" dediği duyuluyor. Evin sakini, "Sanırım arka bahçeme düştü. Eve bir ambulans gönderip gönderemeyeceğimizi öğrenmeye çalışıyoruz, lütfen" dedi. 

İsmi açıklanmayan 47 yaşındaki pilot, yaklaşık 609 metre yükseklikten fırladıktan sonra kendisini "iyi" hissettiğini söyledi. Ses kaydında pilotun, ev sakinine "Hanımefendi, askeri bir jet düştü. Ben pilotum. Kurtarma çalışmalarına başlamamız gerekiyor. Uçağın nerede olduğundan emin değilim. Bir yere düşmüş olmalı. Ben fırladım" dediği duyuluyor. 

Pilot daha sonra tekrar hareket memurundan bir ambulans göndermesini istedi ve yere paraşütle indiğini söyledi.

Uçağın nasıl ve neden uçmaya devam ettiği bilinmiyor

Deniz Piyadeleri'ne göre, pilot bir arıza sonucu fırladı ve Charleston'ın uluslararası havaalanı yakınlarındaki bir yerleşim bölgesine indi.

Pilotun fırlatılmasından sonra F-35'in nasıl ve neden uçmaya devam ettiği bilinmezken, Deniz Piyadeleri uçuş kontrol yazılımının pilotun elleri kumandalarda olmasa bile uçağın düz kalmasına yardımcı olmuş olabileceğini söyledi. AP'nin aktardığı açıklamada, "Bu, pilotlarımızın yetersiz kalmaları ya da durumsal farkındalıklarını kaybetmeleri halinde onları kurtarmak için tasarlanmıştır" denildi.

Arama çalışmaları uçağın radara yakalanmama özelliği ve pilotun uçağı fırlatması halinde jetin iletişim sistemini silen teknolojisi nedeniyle sekteye uğramış olabilir.

Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.