Dünya

ABD'de yeni bir infaz yöntemi deneniyor: Mahkûma gaz maskesinde nitrojen verilecek

Alabama protokolünün geliştirilmesinde yer almayan Keller, planın Smith'in soluduğu havadaki "tüm oksijeni ortadan kaldırarak" yerine nitrojen koymak olduğunu söyledi

23 Ocak 2024 11:17

T24 Dış Haberler

ABD'nin Alabama eyaletinde Kenneth Eugene Smith isimli bir mahkûmun gaz maskesinde nitrojen vererek idam edilmesi planlanıyor. Ancak uygulamayla ilgili endişeler var. 

Alabama Başsavcılığı geçen hafta Federal Temyiz Mahkemesi yargıçlarına nitrojen hipoksisinin "insanoğlunun bildiği en acısız ve insancıl infaz yöntemi" olduğunu söyledi. Ancak bazı doktorlar ve eleştirmenler, 58 yaşındaki Smith'in gardiyan gazı açtıktan sonra tam olarak ne hissedeceğinin bilinmediğini söylüyor.

American College of Correctional Physicians'ın başkanı Dr. Jeffrey Keller bir e-postasında "Mahkûmun nitrojen gazından nasıl bir etki hissedeceğini kimse bilmiyor. Bu daha önce hiç yapılmadı. Bu deneysel bir prosedür" diye yazdı. 

Alabama protokolünün geliştirilmesinde yer almayan Keller, planın Smith'in soluduğu havadaki "tüm oksijeni ortadan kaldırarak" yerine nitrojen koymak olduğunu söyledi. 

Smith'in yüzüne "tam yüz parçalı hava solunum cihazı" yerleştirilmesi planlanıyor. Eyalet protokolüne göre nitrojen en az 15 dakika uygulanacak.

1982'den beri ilk deneme

İnfaz, 1982 yılında zehirli iğnenin kullanılmaya başlanmasından bu yana yeni bir yöntemin kullanıldığı ilk deneme olacak. Üç eyalet - Alabama, Mississippi ve Oklahoma - infaz yöntemi olarak nitrojen hipoksisine izin verdi. Bazı eyaletler ölümcül enjeksiyon ilaçlarının bulunmasının zor olması nedeniyle yeni yöntemler araştırıyor.

Amerikan Veteriner Hekimler Birliği 2020 ötenazi kılavuzunda azot hipoksisinin çoğu memeli için kabul edilebilir bir ötenazi yöntemi olmadığını çünkü anoksik ortamın "sıkıntı verici" olduğunu yazmıştı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan uzmanlar da bu infaz yönteminin işkence yasağını ihlal edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. 

Uyarıya yol açan BM şikayetini yapan dört uzmandan biri olan anestezi uzmanı Dr. Joel Zivot, Smith'in nöbet geçirme ve kendi kusmuğunda boğularak ölme riski altında olduğunu söyledi. Maskenin altındaki herhangi bir sızıntının infazı uzatabileceğini de ekledi. 

Smith, 1988 yılında bir vaizin karısının kiralık katil olarak öldürülmesinden hüküm giyen iki kişiden biriydi. Savcılar, 45 yaşındaki Elizabeth Sennett'i, sigortadan alacaklarını tahsil etmek isteyen kocası adına öldürmeleri için adamlara 1000 dolar ödendiğini söyledi. Adli tabip Sennett'in defalarca bıçaklandığını ifade etti. Kocası şüpheli durumuna düşünce kendini öldürdü. Suçlu bulunan diğer adam John Forrest Parker 2010 yılında idam edildi.