Dünya

ABD'de yaklaşık 150 yıl sonra bir ilk: Temsilciler Meclisi, "göç krizi" nedeniyle Bakan Mayorkas'a resmen suçlama yöneltti

14 Şubat 2024 07:33

T24 Dış Haberler

ABD'nin yasama organı Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, ülkenin güney sınırındaki durum nedeniyle İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas'a resmi suçlama yöneltti. 

Salı akşamı yapılan oylama yakın geçti. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, partisinin ufak çoğunluğunu fire vermeden "evet" demeye ikna etmeye çalışırken, Demokratların muhalefeti Mayorkas'ın yaklaşık 150 yıldır kendisine resmi suçlama yöneltilen ilk ABD'li bakan olmasını önleyemedi. 

Tarihi oylamada suçlama kararı, 214'e karşı 213 oyla kabul edildi. 

ABD Başkanı Joe Biden, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, "Tarih, küçük siyasi oyunları için gereksiz yere Anayasa'ya partizanca yaklaşıp bir onurlu devlet memurunu hedef alan Cumhuriyetçileri iyi hatırlamayacak" dedi. 

Cumhuriyetçiler, geçen hafta da Mayorkas'a suçlama yöneltmeyi denemiş ancak bazı partililerin sürpriz şekilde oylarını değiştirmesiyle hedeflerine ulaşamamıştı. 

Cumhuriyetçi Partili Cumhuriyetçiler, Mayorkas'ın güney sınırındaki güç sınırını idare ediş biçiminin suç teşkil ettiğini ifade etti. 

Mayorkas geçen hafta suçlamaları reddetmiş, Biden yönetiminin işlemeyen bir sistem devraldığını belirtmiş ve sorunu sadece Kongre'nin çözebileceğini söylemişti. Geçen hafta Senato'daki Cumhuriyetçiler göç ve sınır anlaşmasını reddetti. Mayorkas, sınırdaki krizden tüm dünyada göç krizinin yaşandığı bir dönemde göç ile ilgili yasaları güncellemeyen Kongre'nin sorumlu olduğunu söylemişti. 

Mayorkas, Cumhuriyetçilerin suçlama yöneltmeye çalıştığı tek Biden yönetimi yetkilisi değil. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Adalet Bakanı Merrick Garland ve Savunma Bakanı Lloyd Austin için de benzer hazırlıklar yapılıyor; ancak bunlar sonuçlanmaktan çok uzakta.

Temsilciler Meclisi'nin suçlama yönelttiği son bakan 1876'da Savaş Bakanı olan William Belknap idi.