Dünya

ABD'de striptizciler sendikalaşma kararı aldı

Çalışanların; sağlık sigortası, cinsel taciz ve ayrımcılığın önüne geçilmesi gibi talepleri bulunuyor

19 Ağustos 2022 16:05

ABD'nin Los Angeles şehrinde Star Garden adlı gece kulübünde çalışan striptizciler, sendikalaşma kararı aldı. 

Striptizciler, yaklaşık 51 bin üyesi olan Actors' Equity adlı sendikaya kayıt olmak için Ulusal İşçi İlişkileri Kurulu'na başvuruda bulundu. Eğer Kurul'un çoğunluğu sendikalaşma yönünde oy verirse, striptiz çalışanları, Star Garden'la yeni bir kontrat için masaya oturacak. Çalışanların, sağlık sigortası, haksız işten çıkarmaların önüne geçilmesi, cinsel taciz ve ayrımcılığa uğramama gibi talepleri var.

Çalışanlar, mart ayında sendikalaşmak için ilk adımı atmıştı. 23 çalışanın 15'i, yaşadıkları tacizler ve tehditler nedeniyle Star Garden yönetimine çalışma şartlarının iyileştirilmesi için talepte bulunmuşlardı. The Guardian'ın derlediği habere göre, birçok dansçı, verdikleri dilekçenin ardından talepleri kabul edilmediği gibi bir sonraki gün işe gidemedi.

 Actors' Equity sendikasının başkanı Kate Shindle, AFP'ye yaptığı değerlendirmede, "Striptizcilerin yaptıkları meslek bazı açıdan farklı olsa da yaşamak için dans eden birçok diğer dansçılarımızla birçok ortak noktaları var. Striptiz çalışanlarının tazminatlarında yaşanan düzenli problemlerin yanı sıra sağlık ve güvenlik riskleri bulunuyor" dedi.

Habere göre, 1996 yılında San Fransisco'daki Lusty Lad adlı mekanda çalışan striptizciler 'Egzotik Dansçılar Sendikası'nı kurdu. 2013'te kapanan sendika, bu alanda atılmış ilk adım olmuştu.