T24 Dış Haberler
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'yi, "zorlu bir müttefik" olarak nitelendirdi.
Blinken, perşembe günü Senato'nun Dış İlişkiler Komisyonu'nda ABD diplomasisi hakkında senatörlerin sorularını yanıtlarken, Türkiye karşıtı açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Komisyon Başkanı Bob Menendez, Blinken karşısında tam 1 dakika 16 saniye boyunca Türkiye'yi aralıksız eleştirdi.
Menendez, Türkiye'nin Yunanistan'la Ege'de yaşadığı krizden Suriye'de Washington ve Ankara'nın SDG'nin tanımı konusunda anlaşamamasına, S-400 alımından fikir özgürlüğü kısıtlamalarına birçok konuda Türkiye'yi önce isim vermeden eleştirdi. Menendez, şöyle dedi:
"Başkan bir ülkenin hava ve karasularını provokasyon olmadan ihlal eden; başka bir ülkenin ekonomik münhasır bölgesinde sondaj yapan; ABD yasalarını ihlal ederek Rus askeri teçhizatı satın alan; neredeyse tüm diğer ülkelerden daha fazla avukatı ve gazetecisi hapiste olan; seçimlerden hemen önce siyasi rakibini hapse atan; bir AB ülkesinin kıta sahanlığındaki enerji arama haklarını zorla engellemeye çalışan; Rusya'ya karşı AB öncülüğündeki yaptırımlara katılmayan ve bu ülkeye yaklaşık 100 milyon dolar değerinde mal ihraç eden. SDG gibi ortaklarımız dahil Irak ve Suriye'de hava saldırılarında bulunan; NATO'nun kritik genişlemesini durduran bir ülkeye ne diyorsunuz? Bir AB ülkesini 40 bin askerle işgal etmeye devam eden; Güvenlik Konseyi kararını ihlal ederek BM tarafından kapatılmış bir bölgeyi açmaya çalışan; Rum Ortodoks inancına sahip milyonlarca vatandaşının liderine dini özgürlük tanımayan, UNESCO taahhütlerini ihlal ederek bir kiliseyi camiye dönüştüren ve ABD'nin yerel diplomatik misyon çalışanlarını tutuklayan bir ülkeye ne denir?"
"Sanırım bu ülkeye zor bir müttefik denir"
Blinken, Ege ve Doğu Akdeniz'deki krizler ile Kıbrıs sorununda tek taraflı yaklaşımıyla tanınan Menendez'in uzun eleştirisinin ardından, "Sanırım bu ülkeye zor bir müttefik denir" dedi.
Menendez, hemen Blinken'ın peşine, "Bu ülkeye Türkiye denir" dedi ve bir kez daha Türkiye'ye F-16 satışı yapılmasına karşı çıktı.
Blinken ise Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışı konusunda duruş değiştirmediğinin sinyalini vererek, Türkiye'nin istediği savaş uçakları ve modernizasyon kitlerini alması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Blinken ayrıca, Türkiye'nin F-16 satın almasının NATO için önemli olduğunu vurgularken, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin iyileşmesi için de destek verdiklerini belirtti.
Blinken, "Türkiye, Yunanistan veya başka bir NATO müttefikiyle ilgili çabalarımızın odak noktası, tam olarak birbirleriyle uyumlu olmaları için ihtiyaçları olan ekipman ve teknolojiye sahip olmalarını sağlamaktır. Aynı zamanda, tabii ki aralarındaki herhangi bir anlaşmazlık varsa, sağladığımız herhangi bir ekipman veya teknolojinin bu anlaşmazlıklarda kullanılmamasını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.