Dünya

ABD'de 'Rusya soruşturması'nı yürüten Özel Yetkili Savcı Mueller, görevini bırakacağını duyurdu

Trump: Dosya kapanmıştır. Teşekkürler

29 Mayıs 2019 18:23

ABD'de Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, Rusya soruşturması dosyasını resmen kapattığını ve Adalet Bakanlığındaki görevinden istifa ettiğini açıkladı. Mueller, "Başkan'ın suç işlemediğinden açıkça emin olsaydık, bunu söylerdik" dedi.

Rusya'nın 2016'daki ABD başkanlık seçimlerine müdahalesini araştıran özel yetkili savcı Robert Mueller, 2 yıl sonra ilk kez çalışmalarıyla ilgili sessizliğini bozdu. Mueller, "Başkan'ın suç işlemediğinden kesin emin olsaydık, bunu raporumuza yazardık" dedi.

Görevini sürdüren bir başkanı suç işlemekle itham etmenin bir seçenek olmadığını söyleyen Mueller, Adalet Bakanlığı'nın yönetmeliklerini bu duruma gerekçe gösterdi.

2017'de başlayan soruşturmanın raporunda, Rusya'nın Trump'ın kazanması için seçimlere müdahale ettiğine ilişkin bir kanıt bulunmadığı belirtilmişti.

Rapor, Trump'ı adaletin tesisini engellediği suçlamasından ise aklamamıştı.

TIKLAYIN - Mueller raporu yayımlandı: "Rusya'yla işbirliğine ve Trump'ın adaletin tesisini engellediğine dair kanıt yok"

Trump: Dosya kapanmıştır. Teşekkürler

ABD Başkanı Donald Trump ve Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ayrı ayrı açıklamalar yaparak Özel Yetkili Savcı Mueller'ın istifasını değerlendirdi.

Konuyla ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yapan Trump, "Mueller raporundan bu yana hiçbir şey değişmedi. Yetersiz delil vardı, dolayısıyla bizim ülkemizde (bu durumdaki) herhangi bir kişi masumdur. Dosya kapanmıştır. Teşekkürler" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da soruşturma dosyasının artık resmen kapandığını ve görevinden istifa ettiğini duyuran Mueller'ın değerlendirmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Rapor açık: Gizli iş birliği ve komplo yok"

Rusya soruşturmasının artık tamamen kapandığını kaydeden Sanders, "Bay Mueller, raporunun dışında söyleyecek hiçbir şeyi olmadığını ve dolayısıyla Kongrede ifade vermeyi planlamadığını açıkça beyan etti. Rapor gayet açık: (Rusya ile) Hiçbir gizli iş birliği yok, hiçbir komplo yok, Adalet Bakanlığı da herhangi bir adaleti engelleme girişiminin olmadığını onayladı" değerlendirmesini yaptı.

ABD Adalet Bakanı William Barr, Mueller'in raporunda Trump'ın Rusya'yla işbirliği yaptığı yönünde bir kanıt olmadığını söylemişti.