Dünya

ABD'de polisin öldürdüğü siyah vatandaş Rayshard Brooks'un eski videosu ortaya çıktı: Bize hayvanmışız gibi davranılmamalı

Brooks, katıldığı videoda ABD'de hapse girip çıkmış bir vatandaş olarak yaşadıklarını anlattı

19 Haziran 2020 10:34

T24 Dış Haberler

ABD'nin Atlanta kentinde polis tarafından öldürülen siyah vatandaş Rayshard Brooks'un ABD ceza adaleti sistemine ilişkin görüşlerini paylaştığı eski bir video ortaya çıktı. Videoda Brooks, ABD'de hapse girip çıkmış bir vatandaş olarak hayata adapte olmakta zorlandığını anlatırken "Hayvanmışız gibi davranılmamalı" ifadelerini kullandı. 

CNN'in ulaştığı bir videoya göre geçen hafta ABD'de ırkçılık ve polis şiddeti protestolar sırasında polis tarafından vurularak öldürülen Rayshard Brooks birkaç ay önce Reconnect diye bir sitenin ABD'de adalet sistemine ilişkin gönüllülerle söyleşi yaptığı bir programına katıldı. Kendi hikâyesini anlatmak üzere katılan Brooks, hapse girip çıktıktan sonra hayata adapte olmanın zorluklarını anlattı. 

Videoda Brooks, "Bence sistem bize bireymişiz gibi bakabilirdi. Bizim de hayatlarımız var, yaptığımız bir hata var ve biliyorsun bize hayvanmışız gibi davranılmamalı. Bizi uzak bir yere kitlememeli" dedi. 

Kredi kartı sahteciliği nedeniyle hapse girdiğini söyleyen Brooks, ABD'deki ceza adaleti sistemini eleştirdi. Brooks, sabıkalı kaldığı süre boyunca iş aradığını ama bulamadığını söyledi. Hapisten çıktığında borçları olduğunu söyleyen Brooks, "Bizi fonlamıyorlar da kendimizi toparlamak için bir yardımda bulunabilirler. ok fazla baskı var. Bazı insanlar bununla mücadele edemiyor" dedi. 

Brooks, videoda sözlerine şöyle devam etti: "Sana iş bulman için yardım etmiyorlar, bunları kendin yapmalısın. Birinin size yol göstermesi, rehberlik etmesi gerekir. Deniyorum, biliyor musunuz? Pes edecek bir insan değilim. Gelmek istediğim noktaya gelene kadar çalışacağım"

Olay nasıl oldu?

Georgia Soruşturma Bürosu'nun yaptığı açıklamaya göre, Cuma akşamı polise bir fast-food restoranın otoparkına park ettiği aracının içinde uyuyan bir kişi olduğu ihbarı yapıldı. Bunun üzerine olay yerine polis gönderildi. Polisler, aracın içinde uyuyan Brooks'u uyandırarak, orada ne yaptığını sormaya başladı.

Polislerin üniformalarında yer alan kameralar olayı an be an kaydederken, daha sonra görgü tanıklarının çektiği bazı videolar da sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde, polis memurlarının Brooks'a sorular yönelttiği, Brooks'un da alkol aldığını, araba kullanmamak için aracını otoparka çektiğini ve kız kardeşinin evi yakın olduğu için ona gidebileceğini söylediği görülüyor. Bunun üzerine polis memurları, alkol testi yapıyor ve Brooks'u kelepçe takarak gözaltına almak istiyor.

Görüntülerde, Brooks'un kelepçe takılırken polisle mücadele ettiği ve polis memurlarından birinin şok tabancasını alarak, polislere yönelttiği de görülüyor. Daha sonra Brooks, elinde şok tabancasıyla birlikte kaçmaya başlıyor ve Rolfe da kendi elindeki şok tabancasını bırakıp, normal tabancayla ateş ediyor.

Sırtından vurulan Brooks, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.