Dünya

ABD'de ilk cinsel yolla bulaşan genital saçkıran vakası görüldü

07 Haziran 2024 08:06

T24 Dış Haberler

Tıp uzmanları, ABD'de ilk kez cinsel yolla bulaşan bir saçkıran vakasının rapor edilmesinin ardından halkı oldukça bulaşıcı ve nadir bir mantar türüne karşı uyardı. 

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi'nde dermatolog olan çalışmanın başyazarı Dr Avrom Caplan," Trichophyton mentagrophytes tip VII, cinsel yolla bulaşan bir mantardır" açıklamasında bulundu. 

Yeni bir rapora göre, cinsel yolla bulaşan yeni ve nadir bir saçkıran türü olan Trichophyton mentagrophytes tip VII, ilk kez New York'ta yaşayan bir erkekte tespit edildi. 

Vakanın, önce California, ardından İngiltere ve Yunanistan'a yaptığı denizaşırı seyahatler sırasında erkeklerle seks yaptığını bildirdikten sonra cinsel organlarında, kalçalarında ve uzuvlarında saçkıran (tinea) gelişen 30'lu yaşlarında New Yorklu bir erkekle bağlantılı olduğu belirtildi. 

Adamın eve döndüğünde kasıkları, cinsel organları ve kalça gibi bölgelerinde kaşıntılı, kırmızı bir döküntü geliştirmesinin ardından yapılan testlerde nadir görülen mantarla enfekte olduğu doğrulandı. 

Trichophyton mentagrophytes tip VII, hayvanlarda ve insanlarda deri hastalığına neden olan ve cinsel temas yoluyla edinilen ilaca dirençli bir mantar olarak tanımlandı. 

Erkeklerle cinsel beraberlik yaşayan erkeklerde ve Güneydoğu Asya'ya seyahat ettikten sonra genital saçkıran gelişen gezginlerde dünyanın her yerinde vakalar görüldü.

Raporda Caplan, kızarıklığın genellikle ciltte dairesel bir şekilde oluşan saçkıran enfeksiyonundan ziyade egzama alevlenmesine benzeyebileceğini belirtti.

Dermatolog, enfeksiyonun ölümcül olmadığını ancak kalıcı yara izlerine neden olabileceğini söyledi.