Dünya

ABD'de Google, kadınların kürtaj kliniği ziyaretlerini konum verilerinden silecek

Doğum klinikleri, bağımlılık tedavi merkezleri ve kilo vermeye yardımcı kliniklere yapılan ziyaretlerin de "konum geçmişi" üzerinden silineceği kaydedildi.

03 Temmuz 2022 07:07

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkeme'nin kürtajı anayasal bir hak olmaktan çıkaran kararının ardından, kürtajın hala yasal olduğu eyaletlere seyahat eden kadınların federal hükümet tarafından korunacağını söyledi. Google ise kadınların gizliliğini korumak adına konum bilgilerini sileceğini açıkladı.

ABD'de Yüksek Mahkeme, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etti. Karar, tek tek eyaletlerde kürtajın yasaklamasının önünü açarken, bazı eyaletlerde kürtaj yapan klinikler kapanmaya başladı.

Bu eyaletler, kürtaj hizmetlerini sürdürme ya da kaldırma bakımından mücadele alanları haline geldi.

"Kürtaj için seyahat eden kadınlar korunacak"

Kürtajın yasaklandığı ya da kısıtlandığı eyaletlerdeki kadınların, kürtajın yasal olduğu bölgelere gitmek için eyalet sınırlarını aşmak zorunda kalabileceği belirtilirken, Biden, hükümetin, kürtajın yasak olduğu eyaletlerde düşüğe yol açan haplara erişimi sağlayacağını belirtti ve kürtajın hala yasal olduğu eyaletlere seyahat eden kadınların federal hükümet tarafından korunacağını söyledi.

Kürtaj tartışmalarının ve protestoların sürdüğü ABD'de Google'dan dikkat çeken bir adım geldi.

Google Başkan Yardımcısı Jen Fitzpatrick, yaptığı açıklamada, ABD'de herhangi birinin kürtaj kliniğine ziyaret gerçekleştirmesinin ardından girişlerin "konum geçmişi" üzerinden kaldırılacağını belirtti. Fitzpatrick, bu uygulamanın ilerleyen haftalarda faaliyete geçeceğini aktardı.

Bunun yanı sıra doğum klinikleri, bağımlılık tedavi merkezleri ve kilo vermeye yardımcı kliniklere yapılan ziyaretlerin de "konum geçmişi" üzerinden silineceği kaydedildi.