Dünya

ABD'de Demokrat Partili siyasetçiler Yüksek Mahkeme önündeki kürtaj hakkı eyleminde gözaltına alındı

Eyleme katılanlar arasında Demokrat Parti’nin ilerici kanadından Alexandria Ocasio Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib gibi isimler yer alıyordu

20 Temmuz 2022 10:43

ABD’de Demokrat Parti’nin ilerici kanadından Alexandria Ocasio Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib gibi Kongre üyelerinin bulunduğu bir grup siyasetçi, Yüksek Mahkeme önündeki kürtaj hakkı eyleminde gözaltına alındı. 

The Guardian’da yer alan habere, Yüksek Mahkeme’ye yürümeden önce ABD Kongresi önünde toplanan siyasetçiler, “Bizim bedenimiz bizim kararımız”, “Geriye dönmeyeceğiz” sloganları attı. 

Yüksek Mahkeme’nin önünde protestocuları uzak tutmak için çevrelenen çitlerin önünde toplanan Demokrat Partili siyasetçiler,  sokağın ortasında oturarak barışçıl sivil itaatsizlik eylemi başlattı. 

Protestocuların çevresine toplanan polis, sokağı kapattıkları için gözaltına alınacakları uyarısında bulunduktan sonra Kongre üyelerini kelepçeyle gözaltına alarak sokağın dışına götürdü.

Eylemi canlı yayınlayan sivil toplum kuruluşu CPD Action, 18 Kongre üyesinin gözaltına alındığını açıkladı. 

Gözaltına alınanlardan Demokrat Partili New York temsilcisi Carolyn Maloney, “Üreme haklarına saygı duyulan ve koruma altına alınan bir eyaleti temsil etme ayrılacağına sahibim. En azından haklarını kaybetme riski olan 33 milyon kadın için kendi bedenimi ortaya atabilirim” dedi.

California’dan temsilci Jackie Speier de “Demokrat Partili meslektaşlarımla birlikte yürüdüğüm; kadın hakları, kürtaj hakkı, insanların kendi bedenlerini kontrol edebilme hakkı için gözaltına alındığım için gururluyum” yazdı.

ABD’de Yüksek Mahkeme, 1973 tarihli Roe v Wade emsal kararını iptal ederek ülkede kürtajı anayasal bir hak olmaktan çıkarmıştı. Ülkedeki eyaletlerin yüzde 60’ında kürtaj yasaklandı ya da yasaklanma yolunda. 

.