Dünya

ABD'de bir Filistinli öğrenci, annesinin sosyal medyadaki Filistin'e destek paylaşımları nedeniyle okuldan atıldı

Ayrıca annesi Dr. Maha Almasri'nin de İsrail'i eleştiren paylaşımlarda bulunması üzerine okuldaki matematik öğretmenliği görevinden kovulduğu belirtildi

16 Aralık 2023 09:03

T24 Dış Haberler

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), ABD Eğitim Bakanlığı'ndan Filistin asıllı Amerikalı bir lise öğrencisinin, annesinin sosyal medyada paylaştığı Filistin yanlısı içerikler nedeniyle okuldan atılmasını soruşturmasını talep etti.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, 15 yaşındaki Jad Abuhamda'nın 19 Kasım'da Florida Fort Lauderdale'deki Pine Crest Okulundan atıldığı belirtildi. Ayrıca annesi Dr. Maha Almasri'nin de İsrail'i eleştiren paylaşımlarda bulunması üzerine okuldaki matematik öğretmenliği görevinden kovulduğu belirtildi.

Okuldan açıklama: Nefret dolu ve kışkırtıcı

Özel okul, Almasri'nin sosyal medya paylaşımlarını "nefret dolu ve kışkırtıcı" olarak değerlendirdiklerini belirten bir açıklama yayımladı. Okulun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

"Bu kişinin bazı paylaşımlarını - örneğin, bir kuvözün içindeki bir bebeğe makineli tüfek doğrultan bir asker görüntüsü ve bazılarının bebekleri bir fırında kızartmak istediğini öne süren bir yorum içeren bir görüntü - nefreti kışkırtma ve korku ortamı yaratma olasılığına sahip olarak gördük.

Davranışı aynı zamanda Okulumuzun, toplumumuzda şiddet riskini artırabileceğine ve öğrencilerimizin, çalışanlarımızın ve ailelerimizin güvenliğini tehlikeye atabileceğine inandığı bir davranıştı"

Almasri: Paylaşımlarım şiddeti teşvik etmiyordu

Almasri ise CNN'e yaptığı açıklamada paylaşımlarının bağlamından koparıldığını ve oğlunun haksız muameleye maruz kaldığını söyledi.

Perşembe günü CAIR'in düzenlediği basın toplantısında konuşan Almasri, şunları kaydetti: 

"Paylaşımlarımın hiçbiri şiddeti teşvik etmiyordu, sadece Gazze'de yaşanan insani krize ışık tutuyordu. Nefret, şiddet ya da bunların hiçbiri için çağrıda bulunmuyordu. Yine, bir hükümeti ya da bir grup insanı eleştirmenin, bunu ifade etmeye çalışan kişiye karşı herhangi bir misillemeye yol açmaması ve aynı zamanda çocuğunu cezalandırmayı da kendi üzerine almaması gerektiğini düşünüyorum"

Oğlu 19 Kasım'dan beri derslere katılamıyor

10. sınıfa giden Jad, 19 Kasım'dan bu yana derslere katılamıyor. Annesi CNN'e yaptığı açıklamada, okuldan atılmanın derslerini ve üniversite hazırlıklarını kesintiye uğrattığını ve şimdi yeni bir okul bulmak zorunda olduklarını söyledi.

Florida'da doğup büyüyen ve okulda yetişen Jad, annesinin sosyal medya paylaşımları sonucunda okuldan atılana kadar Filistinli kimliğini hep gizlediğini söyledi.

Jad, "Pine Crest'teki çoğu insan Filistinli olduğumu bilmiyordu, çünkü Pine Crest Okulunda Filistinli olduğumu söylerken kendimi hiçbir zaman güvende hissetmedim" dedi. 10. sınıfa giden Jad, "Şimdi bu ortaya çıktığına göre, sanki üzerimden bir yük kalkmış gibi... Artık nihayet kim olduğumu, yani Pine Crest Okulu tarafından haksız yere okuldan atılan Filistinli bir çocuk olduğumu söyleyebileceğimi hissediyorum" ifadelerini kullandı.