Dünya

ABD'de alınan 'Roe v. Wade' kararının ardından İsrail'de kürtaja erişim kolaylaştırıldı

İsrail, ABD'nin kararını "üzücü" olarak nitelendirdi

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kararı Tel Aviv'de de protesto edilmişti

28 Haziran 2022 08:13

T24 Dış Haberler

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtajı anayasal hak olarak kabul eden Roe v. Wade emsal kararını geri çevirmesi dünyada yankı uyandırırken, Orta Doğu ülkesi İsrail kürtaja erişimi kolaylaştırma kararı aldı.

İsrail Parlamento komitesi tarafından kabul edilen düzenlemeler kapsamında ülkenin sağlık sistemi üzerinden düşük hapı alabilecek ve kadınların kürtaj izni almak için fiziksel olarak özel bir komitenin karşısına çıkması gerekmeyecek. 

Cuma günü ABD'de Yüksek Mahkeme, kürtajı ABD'de anayasal hak yapan Roe v. Wade emsal kararını geri çevirdi. ABD'de artık kürtaj anayasal hak sayılmıyor ve bazı eyaletlerde şimdiden kürtaj klinikleri kapatılmaya başlandı. Karar, ülkenin birçok farklı şehrinde protesto ediliyor.

İsrail'de de kürtaja erişimin kolaylaştırılmasında ABD'de alınan kürtaj karşıtı kararın etkili olduğuna işaret edildi. İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, "Kadın, vücudu üzerinde tek söz sahibidir. ABD Yüksek Mahkemesi'nin kadınların vücudu hakkında karar vermesini önlemesi kadınlara yönelik baskıda üzücü bir adımdır; özgür ve liberal dünyanın liderini 100 sene geriye götürmüştür" dedi.

Yeni düzenlemelerin ardından artık İsrailliler düşük haplarını yerel kliniklerinden alabilecekler; kürtaj yaptırmak isteyenlerin de bir komitenin karşısına çıkıp onay alması gerekmeyecek. Bu komiteler sıklıkla kürtaj başvurularını onaylasa da sürecin bürokrasisi uzun sürüyor; aynı zamanda bazı kadınlar süreci "küçük düşürücü" olarak nitelendiriyordu. 

Yeni düzenleme ile İsrail'de kürtaj randevuları artık internet üzerinden alınacak. Randevuyu yapan kişiye istediği takdirde bir sosyal çalışanla görüşme seçeneği sunulacak.