Dünya

ABD'de 49 bin metal işçisi grevde

Grev kararı işçilerin GM ile ücretler, sağlık hakkı ve kâr paylaşımı konularında anlaşamaması sonrası alındı

16 Eylül 2019 18:56

ABD'de Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası'nın (UAW) örgütlü olduğu otomotiv devi General Motors (GM) fabrikalarında işçiler dün geceden itibaren greve çıktı. Greve 9 eyaletteki 31 büyük fabrika ve 21 diğer işletmedeki işçiler katıldı.

Evrelsel'den Ekim Kılıç'ın haberine göre, UAW sözcüsü Brian Rothenberg grevin gece yarısından önce başladığını söyledi. Sendikanın grev kararı General Motors ile ücretler, sağlık hakkı ve kâr paylaşımı üzerine yapılacak yeni sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasının ardından geldi.

Sağlık hizmeti zamlanacaktı

NPR'ın haberine göre şirket yönetimi son görüşmede sağlık hizmet maliyetlerini düşürmeye çalıştı. Ancak sendika yönetimi, işçilerin sağlık hizmetini daha pahalı hale getiren bir sözleşmeyi reddettiklerini söyledi. UAW Başkan Yardımcısı Terry Dittes, "Daha iyi ücretler, uygun fiyatlı kaliteli sağlık hizmeti ve iş güvenliği için mücadele ederken GM, sıkı çalışan Amerikalıları rekor kârlarının önüne koymayı reddediyor… Bunu hafife almayız" dedi. GM, geçen yıl 8,1 milyar dolar kâr elde ettiğini açıklamıştı.

Taşımacılar sendikasından destek

Otomotiv grevine bir destek de taşımacılık işçilerinden geldi. Teamsters (Taşımacılar sendikası) General Motors araçlarını taşımayacaklarını açıkladı. Uluslararası Teamsters Kardeşliği Genel Başkanı Jim Hoffa pazar günü yaptığı açıklamada, üyelerini UAW ile dayanışma içinde olacağını ve sendika grev başladığında greve destek vereceklerini söyledi. Teamsters Sözcüsü Bret Caldwell, üyelerinden bininin grev sırasında dayanışma göstergesi olarak GM araçlarını bayiliklere taşımayı reddedeceğini söyledi.