Gündem

ABD Büyükelçisi Flake: Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ya istiklal ya ölüm’ demişti; bizim kurucu atalarımıza da işte bu dinamik ilke rehberlik etmişti

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, ABD Bağımsızlık Günü dolayısıyla verdiği resepsiyonda konuştu.

29 Haziran 2022 11:44

Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, 4 Temmuz ABD Bağımsızlık Günü dolayısıyla, bugün ABD Büyükelçilik Rezidansı'nda resepsiyon verdi. Resepsiyona, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı da katıldı. Büyükelçi Flake, iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından yaptığı açış konuşmasında,  "Bugün burada, bağımsızlığı kutlamak için bulunuyoruz. Peki bağımsız olmak ne kadar önemli? Bu ulusun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Böyle bir millet esir yaşamaktansa ölsün daha iyidir. O halde ya istiklal ya ölüm’ demişti. Bizim kurucu atalarımıza da işte bu dinamik ilke rehberlik etmişti " dedi.

Flake, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Yaşlı bir büyükelçi olarak Türkiye’ye gelirken çıktığımız bu yolculukta başladığımız noktaya döndüğümüzü hissediyorum. Türkiye gibi önemli bir görev yerinde gerek siyasi gerekse coğrafi olarak kendisini her zaman olayların merkezinde bulan bir ülkede ülkemi temsil ediyor olmak benim için büyük bir onur.

ABD ve Türkiye, Amerikan askerlerinin ve Mehmetçiklerinizin Kore’de bir taarruzu geri püskürtmek için omuz omuza savaşmasından bu yana, Kore’den Kuveyt’e ve Kosova’ya kadar başka ülkelerin bağımsızlık ve özgürlüklerini savunmak için birlikte çaba sarf etmiştir.

"Ülkelerimizi birbirine bağlayan şeyin sadece güvenlik ilişkileri olmadığını görüyoruz"

Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini güçlü bir şekilde kınadığını düşündüğümüzde, Ukraynalıların Türk mühendisliğinin kaydettiği olağanüstü ilerlemeye ithafen yazdıkları ‘Bayraktar’ adlı kahramanlık şarkısı geliyor akıllara.

ABD ile Türkiye arasında bir önceki yıla göre yüzde 30 artış göstererek geçen yıl 28 milyar dolara ulasan ticareti dikkate aldığımızda, ülkelerimizi birbirine bağlayan şeyin sadece güvenlik ilişkileri olmadığını görüyoruz.

"Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Avrupalı öğrenciler arasında en başta gelen öğrenciler, Türk öğrencilerdir"

Kültür ve eğitim alanlarında Türk öğrencilerin yurt dışında eğitim görmek için en fazla tercih ettiği ülke olmanın gururunu yaşıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Avrupalı öğrenciler arasında en başta gelen öğrenciler, Türk öğrencilerdir."

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı ise, “Madrid’de şu anda bir araya gelen iki cumhurbaşkanımızın başlattığı Türk-Amerikan stratejik mekanizmasına kavuştuğumuz için mutluyuz. Görebileceğiniz gibi, Jeffry yalnızca güçlü bir siyasi senatör geçmişe sahip olan bir büyükelçi değil, aynı zamanda iyi bir stratejisttir. Bu resepsiyonu, bu konuşmayı yapmayı başardı. Türkiye'de ona sahip olduğumuz için şanslıyız” diye konuştu.