Dünya

ABD Başkanı'nın oğlu Hunter Biden, hakkındaki suçlamaları kabul etti

21 Haziran 2023 08:38

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden, gelir vergisini ödememek ve uyuşturucu kullanmasına rağmen silah sahibi olmak suçlamalarını kabul ederek savcılık makamı ile anlaşmaya vardı.

Bu haber, yıllardır her iki Biden'a da saldıran eski Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçi müttefiklerinin Demokrat başkanın oğluna ayrıcalıklı muamele yapıldığı suçlamalarına yol açtı.

Reuters'ın aktardığına göre, Trump zamanında Delaware'e savcı olarak atanan David Weiss'in Hunter Biden ile ilgili yürüttüğü soruşturma bahsi geçen suçlamalarla sonuçlandı.

Hunter Biden, daha önce lobici, avukat, yabancı şirketlere danışman, yatırım bankacısı ve sanatçı olarak çalışmış ve madde bağımlılığı ile mücadelesini kamuoyuna açıklamıştı.

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan duyuru, Başkan Biden'ın 2024'te Cumhuriyetçilerin adaylığı için ön sıralarda yer alan Trump'la yeniden karşı karşıya gelebileceği bir seçim kampanyasının öncesinde gelmiş oldu.

Mahkeme dosyalarına yansıyan suçlamalara göre, Hunter Biden, 2017 ve 2018'de 1,5 milyon dolardan fazla vergiye tabi gelir elde ettiği, ancak 100 bin dolardan fazla vergi borcu olmasına rağmen o yıllarda gelir vergisi ödemediği ifade edildi.

ABD Adalet Bakanlığı, Hunter Biden'ın ayrıca, 12 Ekim 2018'den 23 Ekim 2018'e kadar madde bağımlısı olduğu dönemde yasadışı bir şekilde ateşli silah bulundurmakla suçlandığını söyledi. Bu suçlama için, bazen sanıkların hapis cezasından veya mahkumiyetten kaçınmasına izin vermek için kullanılan kovuşturmaya alternatif bir ön yargılama anlaşmasına girdi.

ABD Başkanı Biden'ın hayatta olan iki çocuğu var: Hunter Biden ve kızı Ashley Biden. Oğlu Beau Biden 2015'te kanserden ölmüş, kızı Naomi Biden ise Joe Biden'ın ilk eşinin de öldüğü bir trafik kazası sonrasında bebekken hayatını kaybetmişti.

Cumhuriyetçiler, anlaşmayı Başkan'ın oğlunun lehine olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı James Comer, savunma anlaşmasını, "bileğe vurulan bir tokat" olarak nitelendirdi ve bunun panelin çalışmalarını caydırmayacağını söyledi.

Trump, yaptığı açıklamada, "Vay canına! Yozlaşmış Biden Adalet Bakanlığı, Hunter Biden'a sadece bir 'trafik cezası' vererek yüzlerce yıllık cezai sorumluluğu ortadan kaldırdı. Sistemimiz ÇÖKMÜŞ!" ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi'nin demokrat üyelerinden Jamie Raskin ise yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçileri Trump tarafından atanan bir savcının çalışmaları hakkında feryat etmekle suçladı.