Dünya

ABD Başkanı Donald Trump, New York Times gazetesine dava açtı

Suç duyurusunda gazetenin halkı bilinçli olarak yanlış yönlendirdiği iddia edildi

27 Şubat 2020 14:50

T24 Dış haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020 seçim kampanyası, 2019'da yayımlanan bir köşe yazısını gerekçe göstererek ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi New York Times'a "yayın yoluyla iftira atma" suçlamasıyla dava açtı.

Bahsi geçen "Gerçek Trump-Rusya karşılıklı tavizi" başlıklı ve Max Frankel imzalı köşe yazısında Trump'a yakın isimlerle Rus temsilcilerin bir anlaşma yaptığı, bu anlaşmaya göre Rusya'nın yürüttüğü Hillary Clinton karşıtı kampanya karşılığında yeni hükûmetin seçilince Moskova'ya yönelik yeni bir dış politika üreteceği iddia ediliyordu.

Trump sık sık medya kuruluşlarını dava etmekle tehdit etse de, New York Times'a açtığı davayla bu söylemlerini ilk kez eyleme dönüştürmüş oldu. Trump kampanyasının hukuk ekibi, köşe yazısındaki ifadelerin yanlış olduğunu ifade ederek, Manhattan'daki New York Eyalet Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda yazıdaki bilgilerin gerçeği yansıtmadığı belirtilirken, New York Times'ın okuyucuları yanlış bilgilendireceğini farkında olmasına rağmen makaleyi yayımladığı iddia ediliyor. Ayrıca avukatlar bir kanıt sunmadan gazetenin Trump'ın 2020 kampanyasına karşı taraflı davrandığını ileri sürdü.

Dün Beyaz Saray'daki basın konferansında bir gazetecinin davayla ilgili sorusunu yanıtlayan Trump, "Bu bir fikir yazısı değildi, ondan çok daha fazlasıydı. Kötü bir şey yaptılar. Başka davalar da açılacak" dedi.