Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Pence: Papaz Brunson serbest bırakılmazsa Türkiye'ye yaptırım uygularız

Brunson, hakkında en hapsi kararı verilerek tahliye edilmişti

26 Temmuz 2018 20:38

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li papaz Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde, ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Din özgürlüğü üzerine yapılan üç günlük bir konferansın kapanışında konuşan Pence cezaevinden çıkan ancak ev hapsi devam eden ABD'li rahip Andrew Brunson ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Brunson'ı ABD'ye götürmek için çalışmaya devam edeceklerini belirten Pence, Andrew Craig Brunson'ın hemen serbest bırakılmaması durumunda "Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye ciddi ekonomik yaptırımlar uygulayacak" ifadelerini kullandı

Pence, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başkan Erdoğan'a ve Türk hükümetine, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı adına bir mesajım var. Papaz Andrew Brunson'u ya HEMEN serbest bırakın ya da sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olun." dedi.

Ne olmuştu?

Mahkeme, FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ABD'li Andrew Craig Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirmişti.

Brunson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmesinde de gündeme gelmiş, Trump, rahip Brunson'un serbest bırakılmasını ve ABD'ye iade edilmesini istemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da dün yaptığı açıklamada, İzmir'de tutuklu bulunan rahip Brunson'un ev hapsine alınmasına ilişkin "Yeterli değil. Brunson aleyhinde güvenilir bir kanıt görmedik" ifadelerini kullanmıştı.