Dünya

Ukrayna lideri Zelenski, Rus işgalinden bu yana ilk yurt dışı ziyaretini Washington'a gerçekleştirecek

Zelenski'nin bugün ABD'ye gitmesinin planlandığı bildirildi

21 Aralık 2022 08:18

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin Rusya'nın işgali başlattığı 24 Şubat'tan bu yana ilk yurt dışı ziyaretini, ülkenin savaştaki en yakın müttefiklerinden ABD'nin başkenti Washington'a çarşamba günü gerçekleştireceği belirtildi. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Zelenski'nin ABD'nin davetiyle başkente geleceği doğrulandı. Zelenski de çarşamba sabahı yaptığı açıklamayla ABD'ye doğru yola çıktığını doğruladı.

ABD basınında yer alan haberlere göre Zelenski, hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Parti'den Kongre liderleri hem de Ulusal Güvenlik Komitesi liderleriyle görüşecek. Ukrayna liderinin Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile de görüşmesi planlanıyor.

Zelenski'nin çarşamba akşamı Kongre'nin ortak oturumuna da hitap edebileceği ifade edildi.

Zelenski'nin 24 Şubat'tan bu yana gerçekleştirdiği bilinen ilk yurt dışı ziyareti olacak seyahatin güvenlik endişeleri nedeniyle son dakikada iptal edilebileceği belirtiliyordu. Ancak Zelenski, yaptığı sosyal medya açıklamasıyla yola çıktığını doğruladı.

Zelenski, Kongre, Ukrayna'ya 45 milyar dolarlık acil durum yardımı içeren sene sonu paketini oylamaya hazırlanırken Washington'a gitmeyi planlıyor.

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Nancy Pelosi, salı günü yaptığı açıklamada detay vermeden çarşamba akşamı "demokrasiye özel olarak odaklanacak" bir Kongre oturumu olacağını söylemişti.