Dünya

ABD, Bağdat'ın işlek caddesinde Kataib Hizbullah komutanını iki yardımcısıyla beraber öldürdü

Washington, Ürdün'deki üs saldırısına verdiği karşılığı sürdürüyor

08 Şubat 2024 07:34

T24 Dış Haberler

ABD'ye ait bir dron, Irak'ın başkenti Bağdat'ta İran destekli milis grup Kataib Hizbullah'ın arasında bir 'kumandan' da bulunan üç üyesini öldürdü. Aynı zamanda Irak'ın en büyük kenti olan Bağdat'ta bir dizi patlama duyuldu. 

ABD, Irak destekli grupların Ürdün'deki üsse yaptığı saldırıda 3 ABD askerini öldürmesinin ardından 'intikam' saldırı gerçekleştirmeye devam ediyor. Çarşamba akşamı Kataib Hizbullah'ın hedef alındığı saldırı, Meştal mahallesinin işlek caddelerinden birinde gerçekleştirildi. Saldırının ardından kalabalık, yok edilen otomobilin etrafında toplandı ve kurtarma ekipleri olay yerine geldi. 

ABD Merkezi Komutası (CENTCOM), öldürülen komutanın "ABD askerlerine yapılan saldırıya karşılık olarak" hedef alındığını belirtti. 

CENTCOM'un açıklamasında göre öldürülen komutan, bölgede ABD kuvvetlerine yapılan saldırıların planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde direkt olarak rol aldı. Washington, "saldırıda sivil can kaybı olduğuna dair bir işaret bulunmadığını" ifade etti. 

CENTCOM, "ABD, halkını korumak için gerekli adımları atmaya devam edecektir. Kuvvetlerimizi tehdit edenleri sorumlu tutmaktan çekinmeyeceğiz" açıklamasından bulundu. 

Ajanslara konuşan kaynaklar, öldürülen milis komutanın Kataib Hizbullah'ın Suriye'deki operasyonlarından sorumlu Muhammed "Ebubekir" el-Sadi olduğu belirtildi.  Artık Irak'ın silahlı kuvvetlerine entegre edilen Haşdi Şabi de öldürülenin el-Sadi olduğunu doğruladı. 

Komutanın ölümünden sonra İran yanlısı Harakat Hezbollah al-Nujaba, "bu saldırının cezasız kalmayacağını" ve "hedefli şekilde karşılık verileceğini" ifade etti.

Saldırının ardından Irak'ta ABD Büyükelçiliği'nin "basılması" için çağrılar yapıldı. Iraklı güvenlik güçleri, olası bir saldırıyı engellemek için Bağdat'ta birçok diplomatik misyonun bulunduğu Yeşil Bölge'yi kapadı.

ABD, Ürdün'deki saldırıdan Irak'taki İran destekli milis grupların çatı örgütü İslami Direniş'i sorumlu tuttu. Ancak bazı yetkililer, saldırılara Kataib Hizbullah'ın liderlik ettiğinden şüphelendiklerini söylemişti.