Dünya

ABD Adalet Bakanlığı: FBI, gizli belgelerin üzerinin örtüleceğine dair kanıt elde edince Trump'ın evini aradı

Eski ABD başkanı Donald Trump, evine yapılan FBI baskını nedeniyle geçen hafta ABD devletine dava açtı

31 Ağustos 2022 08:27

ABD Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Mar-a-Lago’daki evini, evde bulunan gizli sınıflandırılmış belgelerin üzerinin örtüleceğine dair kanıt elde ettikten sonra aradığını söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, ABD Adalet Bakanlığı, eski Başkan Trump’ın Mar-a-Lago’daki FBI baskınında ele geçirilen belgelerin bağımsız bir incelemesini talep etmesi üzerine karşı çıkan bir dilekçe hazırladı. 

36 sayfalık dilekçe, Trump avukatlarının büyük jüri celbi tarafından talep edilen bütün belgelerin teslim edildiğini söylediği ancak edilmediği, aynı zamanda taleplere yanıt veren tüm belgelerin tek bir depolama tesisinde olduğu belirtildiği, ancak olmadığı aktarıldı.

Adalet Bakanlığı’nın sunduğu dilekçede aynı zamanda Trump’ın Mar-a-Lago’dak evinde bulunan belgelerden bir fotoğraf da yer aldı. Belgelerin halı üzerinde dizildiği fotoğrafta bir belgenin üzerinde “Çok gizli” ifadeleri yer alıyordu. 

Eski ABD başkanı Donald Trump, evine yapılan FBI baskını nedeniyle geçen hafta ABD devletine dava açtı. Trump, davayla birlikte atanacak bir bilirkişi belgeleri inceleyene kadar FBI'ın evine yaptığı baskında el koyduğu belgeleri okumasını engellemeyi hedefliyor. 

Trump'ın Mar-a-Lago'daki evine 8 Ağustos'ta yapılan baskında Trump'ın yasa dışı şekilde Beyaz Saray'dan çıkardığı belgeler aranıyordu. Bazı kaynaklara göre arama izni, Casusluk Yasası altında çıkarıldı ve aranan bazı belgeler nükleer silahlarla ilgiliydi.

Trump, evine yapılan baskını Biden yönetiminin kendisine yaptığını iddia ettiği "kötü muamelenin" bir parçası olarak nitelendiriyor.

ABD Başkanları ilgili yasa gereği, görev süreleri boyunca yazdıkları tüm mektupları, görevleriyle ilgili resmi belgeleri ve elektronik posta yazışmalarını Ulusal Arşiv Dairesi'ne göndermek zorunda.