Dünya

AB Yüksek Temsilcisi: Gazze artık bir açık hava hapishanesi değil, açık hava mezarlığı

18 Mart 2024 13:34

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'nin artık bir açık hava hapishanesi değil, bir açık hava mezarlığı olduğunu söyledi. 

Brüksel'de yapılacak AB dışişleri bakanları zirvesinden önce yaptığı açıklamada Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Gazze'de kıtlık yarattığı gerekçesiyle kınadı. 

Borrell, bu doğrultuda İsrail yönetimine bölgeye gıda yardımı girmesine izin verme çağrısında bulundu. 

"Gazze'de artık kıtlığın sınırında değiliz, binlerce insan kıtlığı yaşıyor" diyen Borrell, "(Almanya Başbakanı) Scholz, Netanyahu'ya 'Filistinler açlıktan ölürken oturup izleyemeyiz' dedi. Bu kıtlık bir doğal afet kaynaklı değil. Bir hata değil. Bir deprem buna sebep olmadı. Buna insanlar sebep oluyor" ifadelerini kullandı. 

Borrell, sınırın öteki tarafından gıda yardımlarının bekletildiğini söylerken, Avrupalı liderlerin bu durumu "oturup izleyemeyeceklerini" söyledi. 

Savaştan önce giriş ve çıkışlar engellendiği için Gazze hakkında sıkça kullanılan "dünyanın en büyük açık hava hapishanesi" ifadesine atıfta bulunan Borrell, "Gazze bugün dünyanın en büyük açık hava mezarlığı" dedi.