Gündem

AB Uyum Komisyonu Üyesi CHP'li Süllü: Türkiye genişleyen AB'den uzaklaşıyor

08 Kasım 2023 18:14

CHP Eskişehir Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı Dr. Jale Nur Süllü, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Türkiye Raporu'na ilişkin olarak, "Türkiye genişleyen AB'den uzaklaşıyor" değerlendirmesini yaptı. 

Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2023 Türkiye Raporu'nda Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi sorunlar olduğu ve demokratik gerilemenin devam ettiği belirtildi. Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2023 Türkiye Raporu'nda Türkiye'nin demokratik kurumlarının işleyişinde ciddi sorunlar olduğu ve demokratik gerilemenin devam ettiği belirtildi.

Konuyla ilgili X hesabından açıklama yapan Jale Nur Süllü, Türkiye'nin AB'den uzaklaştığını belirterek şu ifadeleri kullandı: 

"TÜRKİYE GENİŞLEYEN AB'DEN UZAKLAŞIYOR

Avrupa Birliği 2023 Genişleme Paketi ve Batı Balkanlar için yeni Büyüme Planı bugün açıklandı. AB Komisyonu, Ukrayna ve Moldova’nın AB üyelik müzakerelerine başlanması tavsiyesinde bulunurken Gürcistan’a adaylık statüsü verilmesini tavsiye etti.

Türkiye için ise AB'ye katılım müzakerelerinin 2018'den bu yana durma noktasında olduğu ve AB'den uzaklaşmanın sürdüğü kaydediliyor. AB, genişleme politikasına hız verirken Türkiye AB'den uzaklaşıyor.

AİHM, AYM kararlarını uygulamama konusunda ısrar eden, temel haklar, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığını tanımayan; yolsuzlukların üzerine gitmeyen AKP iktidarında bugün bile, sansür ile tutuklamalara karşı gazetecilerin AYM önünde basın nöbeti tuttuğu bir tablo yaşanıyor.

Mevcut siyasi iktidarın AB ile ilişkileri yeniden canlandırmak ve geriye gidişleri tersine çevirmek için gerekli adımları atmaması, 85 milyon yurttaşımızın ekonomik refaha ve demokratik yaşam koşullarına ulaşmasını engellemektedir. Bir devlet politikası olan AB üyelik sürecinin, bir kişinin veya bir partinin iç politikaya dönük kısa vadeli siyasi çıkarlarından daha öncelikli ve daha büyük olduğu unutulmamalıdır."

 

TIKLAYIN - AB Komisyonu, Türkiye Raporu'nu yayımladı: Demokratik gerileme devam ediyor; 14-28 Mayıs seçimlerinde şartlar eşit değildi