Gündem

AB Türkiye Delegasyonu YSK'nın seçim iptali kararını "siyasi" buldu: Gerekçelendirilmesi geciktirilmeden yapılmalıdır

"Özgür, adil ve saydam bir seçim süreci herhangi bir demokrasi için çok önemlidir"

07 Mayıs 2019 09:48

T24 Dış haberler

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Genişlemeden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn, AB'nin Türkiye Delegasyonu adına YSK'nın İstanbul'da tekrar seçim kararıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Yüksek derecede siyasi bağlamda alınan bu kararın gerekçelendirilmesi geciktirilmeden halka yapılmalıdır" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada aynı zamanda "Türk yetkililerin gözlem gruplarını seçimleri izlemeye davet etmesini bekliyoruz" çağrısında bulunuldu.

Mogherini ve Hahn'ın açıklamasının tamamı şöyle:

Türkiye Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ilk başta onaylanan sonuçlara yapılan olağanüstü itirazların sonucunda İstanbul'daki seçimleri tekrar yapma kararı aldı.  Yüksek derecede siyasi bağlamda alınan bu kararın gerekçelendirilmesi geciktirilmeden halka yapılmalıdır.

Özgür, adil ve saydam bir seçim süreci herhangi bir demokrasi için çok önemlidir ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin kalbindedir. İstanbul seçim kurulunun işini bağımsız, açık ve saydam, uluslarası seçim norm ve standartlarına uygun bir şekilde yapması seçim sürecinin güvenilirliğinin garantilenmesi için çok önemlidir. Bu bağlamda Türk yetkililerin Avrupa Konseyi'nin Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi gibi gözlem gruplarını seçimleri izlemeye davet etmesini bekliyoruz.

YSK'nın ülkenin güneydoğusundaki seçilmiş belediye başkanı ve belediye meclisi üyelerinin görevi teslim almasına izin vermemesi - adaylıkları seçimlerden önce kontrol edilip kabul edilmiş olsa da - ve yetkilerin ikinci gelen adaylara verilmesi demokrasinin temel ilkelerinden milletin iradesinin hüküm sürmesine karşı geliyor. Bu kararlar aynı zamanda Türk halkının yüksek katılım ile bağlığını gösterdiği seçim sürecini ve bir Avrupa Konseyi üyesi olarak yükümlülüklerini baltalamaktadır.