Dünya

AB: Rusya'dan enerji sözleşmelerine saygı bekliyoruz

Gazprom, Ukrayna üzerinden yapılan gaz sevkiyatını artırdı

Gazprom'un, Avrupa'ya gaz sevkiyatını durdurmasına AB'den tepki geldi.

03 Eylül 2022 19:32

Rus enerji şirketi Gazprom'un Kuzey Akım 1 üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını belirsiz bir süre için durdurduğunu açıklamasına Avrupa Birliği'nden (AB) tepki geldi. AB Komisyonu'nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, Moskova'yı yapılan anlaşmalara saygı göstermeye davet etti.

Gazete Duvar'ın, Deutsche Welle'e dayandırdığı haberine göre, enerji tüketimini sınırlandırma planlarına da işaret eden Gentiloni, Avrupa'nın sert geçmesi beklenen kışa hazırlandığını söyledi ve, "Putin'in kararlarından korkmuyoruz. Onları sözleşmelerine sadık kalmaya çağırıyoruz. Ancak bunu yapmazlarsa harekete geçmeye hazırız” dedi.

Gentiloni, AB'nin gaz depolarındaki yüksek doluluk oranına dikkat çekerken, tüketicileri yüksek enerji faturalarına karşı desteklemeye yönelik önlemlerin de alınması gerektiğini söyledi. Bağlayıcı anlaşmalara tabi olmayan ülkelerin de düşük petrol fiyatlarından fayda sağlayabileceğini ifade eden Gentiloni, Avustralya ve Güney Kore gibi ülkelerin de koalisyona katılmaya ilgi göstereceğini düşündüğünü belirtti.

42,7 milyon metreküp doğal gaz Avrupa'ya gönderilecek

Gazprom, 42,7 milyon metreküp doğal gazı Ukrayna üzerindeki hattan Avrupa'ya göndereceğini açıkladı. Sudhza giriş noktasından akışın cuma günü gönderilen 41,3 milyon metreküplük gaza göre artmasına rağmen, bu miktar Kuzey Akım 1 üzerinden kesilen gaz miktarını kompanse etmeye yetmiyor.