Dünya

AB'nin gaz depolama tesisleri, planlanandan önce doldu

Son veriler, cumartesi itibarıyla birliğin gaz depolama tesislerinin yüzde 91,05'inin dolu olduğunu gösterdi

21 Ağustos 2023 15:37

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) çevresindeki gaz depolama tesisleri planlanandan çok önce doldu. The New York Times (NYT), AB ülkelerinin, Rusya'nın enerji arzından kayda değer bir şekilde uzaklaşmayı sağladığına dair güvenin güçlendiğini yazdı. 

AB üyesi ülkeler, geçtiğimiz kış, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'dan gaz tedarikini kesme kararının ardından enerji faturaları için fahiş faturalar ödedi. Maliyetler ve buna bağlı enflasyon, AB üyesi ülkelerin ekonomilerini resesyona sürükledi. 

TIKLAYIN | Almanya Merkez Bankası: Resesyondaki Alman ekonomisinde henüz bir toparlanma yok

AB, Rus petrolü ve kömürü ithalatını yasakladı ancak gaz ithalatını yasaklamadı. Yine de 2022 ortalarından itibaren Rusya, Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle AB'ye gaz tedarikini keserek musluğu kapattı.

Avrupa Komisyonu, gaz tüketiminin azaltılması çağrısında bulundu ve tüm üye hükümetlerden 1 Kasım'a kadar gaz depolarını toplu olarak en az yüzde 90 oranında doldurmalarını istedi. NYT'ye göre, bu hedef iddialı olarak görülse de bu kış yaşanacak paniği önlemek için gerekli görülüyor.

Depolama tesislerinin sık sık güncellenen gösterge tablosunu tutan bir endüstri grubu olan Gas Infrastructure Europe'a göre, Avrupa Birliği hafta sonundan hemen önce toplu olarak yüzde 90 hedefini aştı.

Son veriler cumartesi itibarıyla birliğin gaz depolama tesislerinin yüzde 91,05'inin dolu olduğunu gösterdi. AB'nin ekonomik lideri ve en büyük gaz tüketicisi olan Almanya o gün yüzde 93'e ulaşırken, en az hazırlıklı ülke, deposunun yüzde 79'u dolu olan Letonya oldu.

Veriler, gaz fiyatlarının geçen kışa kıyasla önemli ölçüde düştüğü bir dönemde geldi.