Dünya

AB liderleri, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'ya silah almak için kullanılmasını tartışacak

Diplomatlar, gelirlerin Ukrayna yararına kullanılması fikrinin AB hükümetleri arasında geniş destek gördüğünü söylüyor

21 Mart 2024 12:03

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği liderleri bugün, dondurulan Rus mali varlıklarından elde edilen milyarlarca euroluk kârı Ukrayna'ya silah almak için kullanma planını tartışacak. Blok liderleri ayrıca Avrupa'nın kendini savunmak ve silah endüstrisini güçlendirmek için nasıl daha fazlasını yapabileceğini görüşecek. 

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel zirve için yazdığı davet mektubunda "Avrupa on yıllardır güvenlik ve savunmasına yeterince yatırım yapmadı" ifadelerini kullandı ve "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğumuz şu günlerde, savunmaya hazır olmak ve AB ekonomisini 'savaşa hazır' hale getirmek için radikal ve somut adımlar atmanın tam zamanıdır" dedi. 

Brüksel'de Perşembe günü Türkiye saati ile 12.00'de başlayacak olan iki günlük zirvede AB liderleri Gazze'deki savaş, Bosna ile üyelik müzakerelerinin başlatılması ihtimali ve çiftçilerin protestoları gibi farklı konuları da ele alacak. 

Batı, Ukrayna savaşının gidişatıyla ilgili endişeli

Ancak Ukrayna, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin liderlere video bağlantısı yoluyla katılmasıyla gündemin ilk sırasında yer alacak. Mühimmat sıkıntısı çeken Ukrayna güçlerinin Rus birliklerini geri püskürtmekte zorlandığı ve Kiev'e yönelik 60 milyar dolarlık askeri yardım paketinin ABD Kongresi'nde takıldığı son haftalarda AB liderleri savaşın gidişatına ilişkin artan bir endişeye sahip.

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu bu hafta, Moskova'nın işgalinin ardından Avrupa'da dondurulan Rus varlıklarından elde edilen kârın alınarak yüzde 90'ının Kiev'e silah yardımı için AB tarafından yönetilen bir fona aktarılmasını önerdi.

Komisyon, çeşitli Rus merkez bankası menkul kıymetleri ve nakit paradan oluşan varlıklardan elde edilecek kârın yılda 2,5 milyar euro ile 3 milyar euro arasında olabileceğini tahmin ediyor.

Rusya, söz konusu AB planını "haydutluk ve hırsızlık" olarak nitelendirdi.

Varlıklar, başta Belçika'nın Euroclear'ı olmak üzere AB merkezi menkul kıymet saklama kuruluşları tarafından dondurulmuştu. Ukrayna ayrıca Belçika hükümetinin kârlar üzerine koyduğu yüzde 25'lik vergiyi de alacak.

Diplomatlar, gelirlerin Ukrayna yararına kullanılması fikrinin AB hükümetleri arasında geniş destek gördüğünü söylüyor. Ancak paranın silah satın almak için kullanılması bazı ülkeler için daha sorunlu.