Dünya

AB Kosova Misyonu'ndan Ukrayna'ya yardım: 12 araçlık insani yardım konvoyu sevk edildi

12 Temmuz 2022 18:48

Avrupa Birliği Kosova Misyonu (EULEX); Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle, Ukrayna halkına içinde gıda ve diğer ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu 12 araçlık insani yardım malzemesi gönderdi.

12 araç, Ukrayna'da, Avrupa Birliği (AB) Ukrayna Danışmanlık Misyonu'na (EUAM) teslim edilecek.

EULEX Başkanı Lars-Gunnar Wiegemark, yardımların gönderildiği törende yaptığı konuşmada; araçlardaki malzemelerin Ukrayna halkına destek olmasını umduğunu söyledi.

Kosova'nın yerinin, bu yardımlarıyla AB'nin yanı olduğunu gösterdiğinin altını çizen Wiegemark, "EULEX misyonunun 10 aracını ve ek olarak mahkumlar için iki aracını Ukrayna'ya gönderiyoruz. Bu 12 araç Ukrayna devlet sınır polisine hibe edilecek. Bu yardımların ulaştırılması, EULEX'e benzer olan EUAM'daki meslektaşlarımız tarafından mümkün oldu.12 araçtan her biri Ukrayna için insani yardım malzemeleri ile dolu" diye konuştu.

Wiegemark, araçlarda gıdaların yanı sıra giysi, uyku tulumu, kişisel hijyen ve tıbbi malzemelerin bulunduğunu da aktardı.

Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ise ülkesinin, savaşın daha ilk gününden itibaren Ukrayna'nın yanında yer aldığını ve Rusya'yı kınayan çeşitli önlemler aldığını dile getirdi.

Ukrayna ile dayanışmalarının oldukça doğal ve normal bir şey olarak görülmesini isteyen Gervalla-Schwarz, "Ukrayna'daki her vatandaşın bilmesini isteriz ki; Kosova, sizin neler yaşadığınızı çok iyi anlıyor çünkü Kosova'daki savaştan bu yana çok zaman geçmedi ve halk savaşı çok iyi hatırlıyor" ifadelerini kullandı.

EULEX daha önce de Ukrayna'ya kurşun geçirmez yelek ve kask hibe etmişti. (AA)