Gündem

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi: Türkiye ile bir köprü kurmak için gerekli eforu sarf etmeye hazırız

30 Mart 2021 15:38

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin önemli bir bölgesel güç olduğunu söyledi ve ülkenin kaderinin "Avrupa Birliği bayrağı altında inşa edilen bu barış projesinde Avrupa'nın geri kalanına katılmak olabileceğini" ifade etti. 

Bir blog yazısı kaleme alan Borrell, "Kutuplaşmanın dünyanın çeşitli noktalarında tekrar baş gösterdiği bir dönemde Avrupa'nın demokrasisinin Türkiye'nin de dahil olduğu bir şekilde güçlendirilmesi önemli bir dengeleyici faktör olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa ile Türkiye arasında bir köprü kurulması gerektiğini ifade eden Borrell, "AB gereken eforu sarf etmeye hazır. Eğer Türkiye de hazırsa ve pozitif söylemleri buna uygun hamlelerle desteklerse krizi azaltma noktasından iki tarafa da fayda sağlayacak bir gündem oluşturmaya başlamaya yönelebiliriz" yazdı.

Olumlu gelişmelere rağmen Türkiye ile AB arasındaki problemlerin sona erdiğini söylemenin "saflık" olacağını söyleyen Borrell, AB Komisyonu ve Konseyi'nin belirlediği ana problem başlıklarını şöyle sıraladı:

  • Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıklar
  • Kıbrıs sorusu
  • Libya ve Suriye gibi bölgesel çatışmalarda ayrışan hedefler
  • Türkiye'de demokratik standartların kötüleşmesi