Dünya

AB’den Yargıtay’ın Kavala kararına "AİHM" tepkisi: Tam bir felaket; Türkiye’nin AB umutlarını baltalamada büyük bir adım

"Ne yazık ki son gelişmeler Türkiye’nin AB umutlarını baltalamaya devam ediyor. Bu adım da AB hedefinden uzaklaşma yönünde büyük bir adım"

29 Eylül 2023 19:24

AP'nin Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Bakanlar Komitesi’nin kararına uyulmamasını “tam bir felaket” olarak niteledi.

Avrupa Birliği’nin (AB) yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, Yargıtay’ın, dün Gezi davasındaki 5 sanıktan biri olan Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Osman Kavala hakkındaki kararı onamasına sert tepki gösterdi.

euronews'in sorularını yanıtlayan Nacho Sánchez, bu kararın Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine de zarar vereceğini kaydetti. Amor, "AİHM kararı siyasi değil bir yargı kararı, bütün Avrupa Konseyi üyelerinin bu kararlara uyması gerekiyor” dedi.

TIKLAYIN - Yargıtay'ın Can Atalay acelesi: AYM, 27 Eylül'de tarih verdi, Yargıtay, Berberoğlu örneğine rağmen Atalay'ın cezasını bir gün sonra onadı

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Yargıtay, Gezi'de AİHM kararı ile AYM içtihadını dikkate almadı, cemaat dinlemelerini kanıt saydı, cezaları az bularak onadı

AB’nin Türkiye’nin üyelik müzakerelerini Kopenhag kriterleri üzerinden değerlendirdiğini işaret eden Nacho Sánchez, Türkiye’deki insan hakları alanında giderek geriyi gitmesinden endişe duyduklarını belirterek, bunun kam üyelik müzakereleriyle ilgili sürece de zarar verdiğini söyledi. 

"Türkiye AB hedefinden uzaklaşıyor"

Sanchez, “Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini yeniden harekete geçirme yönündeki gerçek iradesini bir şekilde test etmemiz gerekiyor. İyi niyet açıklamaları, gerçek eylemlerle desteklenmediği sürece boş bir konuşmadan öte gitmiyor. Ne yazık ki son gelişmeler Türkiye’nin AB umutlarını baltalamaya devam ediyor. Bu adım da AB hedefinden uzaklaşma yönünde büyük bir adım" dedi.

TIKLAYIN - SÖYLEŞİ | AP Türkiye Raportörü Amor, vize serbestisi için TMK reformunu hatırlattı: AKP’ye göre Türkiye’nin yüzde 50’si terörist; AB de bazı gruplara vize kolaylığı sağlamalı

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - 55 soruda Gezi davası