Dünya

9 yıl önce 300 kız öğrenci kaçırılmıştı: Nijerya'da 14 yılda 23 bin insan "kaybedildi"

Fotoğraf: Reuters

28 Ağustos 2023 01:52

T24 Dış Haberler

Nijerya'nın kuzeydoğusunda 14 yıldır devam eden olaylar nedeniyle 23 binden fazla kişi kayboldu. İslamcı örgüt Boko Haram, 2014'te de Borno eyaletine bağlı Çibok kasabasında, bir gece yarısı 300’e yakın kız öğrenciyi kaçırmıştı.

Uluslararası Af Örgütü (AI) ve Allamin Vakfı Nijerya Direktörü İsa Sanusi, yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğu bölgesinde artan, İslamcı örgüt Boko Haram'ın saldırıları nedeniyle binlerce kişinin kaybolduğunu belirtti.

AA'da yer alan habere göre, nölgede 14 yılda yaşanan terör olayları nedeniyle 23 binden fazla kayıp tespit edildiğini aktaran Sanusi, hükümetin bu kayıplara karşı sesiz kaldığını söyledi.

Sanusi, sessizliğine ilişkin kampanyalarını yoğunlaştıracaklarını da ekledi.

Nijerya'da 2000'li yılların başından beri varlık gösteren Boko Haram'ın 2009'dan bu yana gerçekleştirdiği kitlesel şiddet eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi.

Örgüt, 2015'ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldırılar düzenliyor.

Boko Haram, 2014'te 300'e yakın kız öğrenciyi kaçırmıştı

2014'te Nijerya'da 300’e yakın kız öğrenci İslamcı örgüt Boko Haram tarafından kaçırıldı.

Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletine bağlı 60 bin nüfuslu Çibok kasabası, 14 Nisan gecesi yaklaşık 200 kişilik silahlı bir grup tarafından hedef alındı. 

Işın Eliçin'in yazısına göre, beş saat boyunca kasabada şiddet eylemi yapan Boko Haram militanları, kasabadaki ortaöğretim okulunun yurdunda kalan ve yaşları 15-18 arasında değişen en az 300 kız öğrenciyi de silah zoruyla kamyonetlere yükleyip beraberlerinde götürdü.

Boko Haram’ın o dönemde özellikle okulları hedef alan saldırıları nedeniyle, eyaletteki devlet okullarının çoğu kapalıydı. Boko Haram militanları, Kamerun sınırına uzanan 60 bin kilometrekarelik Simbosa Ormanı’na doğru gitti.