Dünya

9 yaşındaki çocukların güvenle doğum yapabileceğini söyleyen doktor, anne ölümlerini araştırma komitesine atandı

24 Mayıs 2024 11:14

T24 Dış Haberler

ABD'nin önde gelen kürtaj karşıtı aktivistlerinden biri olan Dr Ingrid Skop, anne ölümlerini incelemekle görevli Teksas sağlık komitesine atandı. 

Atama kararı, komitenin yasanın hamilelik sırasında ve hemen sonrasındaki ölümler üzerindeki etkisini doğru bir şekilde inceleme becerisini zayıflatabileceği düşüncesi nedeniyle tepki çekti. 

Üreme sağlığı eşitliğini savunan bir kürtaj yardım grubu olan Teksas Eşit Erişim Fonu'nun genel müdürü Kamyon Conner, "Bu atama, bazı eyalet liderlerinin anne ölümleri konusunu ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor. Bu, devletin hamile Teksaslıların hayatlarını korumaktan ziyade kürtaj karşıtı gündemini ilerletmekle daha fazla ilgilendiğinin bir başka işareti."  diye konuştu. 

Skop, ulusal kürtaj karşıtı araştırma grubu Charlotte Lozier Enstitüsü'nün başkan yardımcısı ve tıbbi işler direktörü olarak görev yapıyor.  Aynı zamanda ABD Yüksek Mahkemesi'nde, Gıda ve İlaç İdaresi'nin, güvenli olduğunu gösteren ve yıllarca süren kanıtlara rağmen tehlikeli olduğunu savunduğu temel kürtaj ilacı mifepriston onayını iptal etmek isteyen bir davada davacı olarak yer alıyor. Skop, yanıltıcı hatalar nedeniyle nihayetinde geri çekilen bir dizi araştırma makalesinin de yazarlığını yaptı.

Skop, 9 ve 10 yaşlarındaki tecavüz ve ensest mağdurlarının gebeliklerini sonlandırmalarına karşı çıkmayı savunarak, 2021 yılında Temsilciler Meclisi'nin gözetim komitesine verdiği demeçte, “Adet görecek, hamile kalacak ve cinsel olgunluğa erişecek kadar gelişmişse, güvenli bir şekilde bebek doğurabilir” ifadeleri nedeniyle büyük tepki toplamıştı. 

Skop, Teksas'ta defalarca yasama meclisinde ve mahkemede eyalet kürtaj yasaklarını destekleyen ifadeler vermiş, son olarak da ölümcül bir hastalık tanısı aldıktan sonra acil kürtaj olma talebinde bulunan Kate Cox'un duruşmasında kadının aleyhinde söylemlerde bulunmuştu.