Politika

9. Yargı Paketi'ndeki "etki ajanlığı"na ilişkin tartışma sürüyor: Düzenlemeden "Araştırma yapmak" bölümü çıkarılabilir

29 Haziran 2024 22:05

AKP'nin tartışma konusu yaratan kanunn teklisi "9. Yargı Paketi"ne ilişkin çalışmaları sürüyor. Muhelefet kadar kamuoyunun da tepkisini çeken "etki ajanlığı" düzenlemesinin pakette yer alıp almayacağı ise henüz netleşmedi.

AKP Grubu'nun çalışmalarının sürdüğü 9. Yargı Paketi'nde gündeme gelen "etki ajanlığı" düzenlemesi, büyük tepki çekmişti. Ancak bu düzenlemenin akıbeti henüz belli değil.

"Etki ajanlığı" olarak bilinen düzenleme ile Türk Ceza Kanunu'nun "Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk" bölümüne yeni bir suç tanımı eklenmesi gündemde.

Kısa Dalga'dan Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, düzenlemeden "Yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda araştırma yapmak" yönündeki ifadenin çıkarılmasının gündemde olduğu öğrenildi.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, daha önce "9. Yargı Paketi'ne ilişkin çalışmalarımızda 'etki ajanlığına' ilişkin herhangi bir düzenleme çalışmanın başından itibaren bulunmamaktadır” açıklamasını yapmıştı.

Metinden, "Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar" bölümünün çıkartılmasının gündemde olduğu öğrenildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da "Türkiye devleti aleyhine, başka bir devlet ya da organizasyonun lehine Türkiye’de suç işleyenlerin aynı zamanda casusluktan da cezalandırılabilmesine yönelik, uygulamadan kaynaklanan problemi ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme... Yoksa ‘Türkiye’de araştırma yapanlar cezalandırılacakmış’, ‘Türkiye’de etki ajanlığı artık suçmuş’ gibi değerlendirmelerin hiçbirinin doğruluk payı yok" demişti.

Tunç, bunun "Türkiye aleyhine veya başka bir devlet organizasyonu lehine suç işleyenleri cezalandırma düzenlemesi" olduğunu öne sürerek, "Mesela; kişisel verileri ihlal etti, bunu casusluk kastıyla yaptı hem kişisel verilerin ihlalinden hem de casusluktan ceza almasına yönelik düzenleme. Bu düzenlemeye de hiçbir kişinin itiraz etmeyeceğini düşünüyoruz" açıklaması yapmıştu. 

Tunç'un bu açıklamasının ardından, üzerinde tartışılan taslak metinde bazı değişikliklerin yapılmasının da masadaki seçeneklerden biri olduğu ifade edildi.