Gündem

9 kişinin öldüğü silahlı kavgaya yardım ederken üzerlerine ateş açılan askerlerin ifadeleri ortaya çıktı

"Siper aldığım traktörün alt ve yan kısmında 20 civarı boş kovan ve 2 Kalaşnikof şarjörü gördüm"

20 Şubat 2024 12:38

Diyarbakır Bismil'de, "arazi anlaşmazlığı" nedeniyle Taş ve Alyamaç aileleri arasında, 9 kişinin öldüğü 2 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilk müdahale eden ve üzerlerine ateş edilen 9 jandarma personelinin ifadeleri ortaya çıktı.

"26 sanık için binlerce yıl hapis istemi"

Bismil ilçesi Serçeler Mahallesi'nde, 15 Haziran 2023 sabahı, Alyamaç ve Taş aileleri arasında arazi anlaşmazlığından kaynaklanan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Çatışmada her iki aileden toplam 9 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 151 sayfalık iddianamede, 31 şüpheli hakkında suçlamalar yer alıyor. 26 sanık için 'Tasarlayarak kasten öldürmek' suçundan 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'Kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 117'şer yıldan 180 yıla kadar hapis; diğer 5 sanık için ise 'Tasarlayarak kasten öldürmek' suçundan 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 'Kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 338'er yıldan 530 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Tepelerden üzerlerine ateç açıldı

İddianamede, olaya müdahale eden ve üzerlerine ateş açılan 9 jandarma personelinin ifadeleri detaylandırıldı. M.R.Y. olay yerine vardıklarında yaşananları anlattı: Rampa yukarı ilerlediklerinde, aracın durdurulması sırasında, Muhammed Alyamaç'ın yaralı halde bir tanker lastiğine yaslandığını, Şahin Alyamaç'ın çıplak üstüyle ayakta durduğunu ve Ömer Alyamaç'ın bilinci kapalı şekilde yattığını gördüklerini belirtti.

Yardım isteyen aile üyelerinin silahsız olduğunu gözlemlediklerini, yaralılara yardım etmeye çalışırken tepelerden üzerlerine ateş açıldığını ifade etti. M.R.Y., ateşin geldiği bölgeyi gözetlemelerine rağmen saldırganı göremediklerini, ancak yakınlarına ve araçlarına isabet eden mermilerden tehlikenin boyutunu anladıklarını aktardı. Ateş altında kalarak yaralılara ulaşmaya çalıştıklarını ve siper alarak güvenliklerini sağlamaya çalıştıklarını, ancak saldırganı göremedikleri için karşılık veremediklerini dile getirdi.

"Dur jandarma uyarısına rağmen ateş açıldı"

O.A., olay yerine ihbar üzerine gittiklerini ve aniden üzerlerine ateş açıldığını ifade etti. Ateş altında, personeline mevzi almalarını emrettiği ve yaralı bir şahsı sürükleyerek güvenli bir yere taşıdığını gördüğü bir durumu anlattı. "Dur, jandarma" çağrısına rağmen ateşin sürdüğünü, mermilerin siper aldığı yere isabet ettiğini belirtti.

Ayrıca, personeli S.S.'nin ateşten korunmak için sürüklendiğini, F.S.'nin yardımına koştuğunu ve kendisinin ateş kaynağına karşılık verdiğini aktardı. Durumu gözlemlemeye çalışırken, tepe üzerinde hareketsiz yatan kişileri ve olay yerinden ayrılan bir ambulansı gördüğünü, ardından personeline yaralıların nabzını kontrol etmeleri ve ambulans çağırmaları talimatını verdiğini ifade etti.

"112 Çağrı Merkezi'ni arayarak bilgi verdik"

M.Ç., olay yerinde araçtan ateş açıldığını belirterek, yerde hareketsiz yatan bir kişiyi ve Ahmet Alyamaç'ın bu kişiye üzülerek "öldü" demesini anlattı. Ahmet Alyamaç'ın elinde silah olmadığını gördüğünü, ardından beyaz bir aracın içinde bazı şahısların olduğunu ve bu araçla 200-250 metre mesafede yaklaşık 10-15 dakika bir kovalamacanın yaşandığını ifade etti. Arazide hızla ilerleyen ve ateş açan aracın, ekinler arasında manevra yaparak kaçmaya çalıştığını, kendisinin ve yanındaki A.Ç.'nin havaya ateş açmalarına rağmen durmadığını anlattı.

Aracın içinde en az üç kişi olduğunu düşündüğünü, aracın hızlı hareketi ve şahısların araziye hakim olmaları nedeniyle mesafeyi kapatamadığını, sonunda Serçeler Mahallesi yönüne doğru kaybettiklerini belirtti. Olay sonrası 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak aracın bilgilerini verdiğini ve yol kontrolünde yakalanması için gerekli bilgilendirmeyi yaptığını aktardı.

TIKLAYIN - Diyarbakır Bismil'de silahlı kavga: 9 kişi öldü