Bilim / Teknoloji

82 milyonluk Türkiye'de mobil abone sayısı 80 milyonu geçti

Mobil abone artışı geçen yılın sonunda, bir önceki yıla göre yüzde 3 arttı

09 Nisan 2019 09:54

Toplam nüfusun 82 milyon kişi olduğu Türkiye’de mobil abone sayısı 80.1 milyona ulaştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri Raporu”nu değerlendiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Geçen yılın sonu itibarıyla mobil abone sayısı 80,1 milyona ulaştı. 4,5G hizmetine abone olanların sayısı ise hizmetin başladığı Nisan 2016’dan itibaren büyük bir hızla artarak yıl sonunda 71,3 milyonu geçti” dedi.

Mobil abone artışının geçen yılın sonunda, bir önceki yıla göre yüzde 3 arttığını belirten Turhan, nüfusa oranlandığında yüzde 99’luk mobil abone yaygınlığını (penetrasyonunu) ifade ettiğini bildirdi.

Makineler konuşuyor

Turhan, 4.5G hizmetine abone olanların sayısındaki artışın yanı sıra, cihazı ve SIM kartı 4.5G ile uyumlu olan, aktif şekilde 4.5G hizmetini kullanabilen abonelerin sayısının da 40.2 milyona ulaştığına dikkati çekti. Turhan’ın verdiği bilgiye göre, makineler arası iletişim (M2M) amacıyla kullanılan mobil abone sayısı da 5.2 milyonu aştı.

9.4 milyarlık yatırım

Milliyet'te yer alan habere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Türkiye’nin sayısal dönüşümde öncü konumda olabilmesi ve bu dönüşümün ülke refahının yükselmesi için kullanılabilmesi amacıyla elektronik haberleşme sektöründeki yatırımlara özel önem veriyoruz. Geçen yıl işletmeciler tarafından yapılan yatırımların toplam tutarı, bir önceki yıla göre yüzde 15,3 artışla 9,4 milyar liraya ulaştı” dedi.

123.2 milyon taşınma  

Abonelerin diledikleri zaman operatörlerini değiştirebilmelerinin hizmet çeşitliliği ve fiyatlar konusunda rekabeti artırdığını, mobil numara taşınabilirliğinin başladığı 2009’dan beri başarıyla uygulandığını anlatan Turhan, 2018 yılı sonunda ulaşılan toplamdaki 123.2 milyon taşıma işleminin bu başarıyı açık şekilde gösterdiğini söyledi. Turhan, 2018 son çeyreğinde taşınan mobil numara sayısının da 2.8 milyonu aştığını dile getirdi.