Dünya

8 günlüğüne uzaya gittiler; 2025'e kadar mahsur kalmış olabilirler

08 Ağustos 2024 09:19

T24 Dış Haberler

NASA, haziran ayında 8 günlük bir görev için uzaya gönderilen iki astronotun Boeing Starliner'ları tamir edilemezse gelecek seneye kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) kalması gerekebileceğini duyurdu.

NASA yetkilileri, çarşamba yaptıkları açıklamada Butch Wilmore ve Suni Williams'ın Starliner'ın dünyaya dönmek için güvenli olduğuna karar verilmezse Şubat 2025'te SpaceX'in Crew Dragon'uyla uçacağını bildirdi. Wilmore ve Williams, Boeing'in Starliner'ıyla uzaya giden ilk mürettebattı. 

ABD uzay ajansı, ikilinin dönüşünü sağlamak için Crew Dragon'da iki koltuğu boş bırakmayı planlıyor. 

Wilmore ve Williams, 5 Haziran'da bir test uçuşu için fırlatılmıştı; ISS'te 8 gün kadar kalmaları planlanıyordu. Ancak Starliner'ın tahrik sisteminde tespit edilen sorun, mekiğin ikiliyi dünyaya güvenli şekilde geri getirip getiremeyeceği ile ilgili soru işaretleri yarattı.

NASA, görevde değişikliğe gidilirse Starliner'ın mürettebatsız olarak dünyaya dönmesi için gerekli adımların atılacağını söyledi. 

Starliner, ISS'e kilitli kalabileceği 90 günün 63'ünü kullandı. Şu anda mekik, Crew Dragıon'un yanaşacağı portta bulunuyor.