Dünya

70 yıllık hükümdarlık: 96 yaşında hayatını kaybeden Britanya Kraliçesi II. Elizabeth kimdir?

1953'te resmi törenle taç giyen Kraliçe II. Elizabeth, 15 Britanya Başbakanı gördü

08 Eylül 2022 21:27

T24 Haber Merkezi

Sağlık sorunları nedeniyle bugün tıbbı gözetim altına alınan 96 yaşındaki Britanya Kraliçesi II. Elizabeth yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak hayatını kaybetti.

26 yaşında tahta çıkan Kraliçe II. Elizabeth, 2 Haziran 1953'te resmi törenle taç giydi. Kraliçe Elizabeth, Britanya Monarşisi'nde 70 yıllık hükümdarlığıyla, 'İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı' unvanına sahip oldu.

1953'te resmi törenle taç giydi

Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede, 21 Nisan 1926'da dünyaya gelen Elizabeth'in tam adı 'Elizabeth Alexandra Mary Windsor'. Ailesinin küçükken 'Lilibet' diye seslendiği ve evde özel eğitim verdiği Elizabeth'in; hayvanları çok sevdiği, özellikle atlara ve köpeklere özel ilgisinin olduğu biliniyor.

6 Şubat 1952 yılında babası Kral 6. George'un ölümünün ardından 26 yaşında tahta çıkan Kraliçe II. Elizabeth, 2 Haziran 1953'te ise resmi törenle taç giydi. Kraliçe'nin 1953'teki taç giyme töreni 'televizyondan canlı yayınlanan ilk kraliyet taç giyme töreni' oldu.

Kraliçe Elizabeth, Britanya Monarşisi'nde 70 yıllık hükümdarlığıyla, 'Britanya tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı' unvanına sahip oldu. Kraliçe 1952 yılında tahta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği'nin lideriydi. ABD Başkanı ise Harry Truman'dı. 

 Taç giyme töreni televizyonda yayınlanan ilk hükümdar; Kraliçe II. Elizabeth

Kraliçe II. Elizabeth ile Prens Philip'in evliliği 

Kraliçe II. Elizabeth; Korfu Adası'nda, 10 Haziran 1921'de dünyaya gelen ve doğumunda 'Danimarka ve Yunanistan Prensi' unvanı verilen Philip ile 1934'te tanıştı. 2. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz ve Pasifik filolarında gören alan Philip'in, savaşın ardından o dönem prenses olan Elizabeth ile evlenmesine izin verildi.

1947 yılında gerçekleşen nişan töreni öncesinde 'Danimarka ve Yunanistan Prensi' unvanından feragat eden Philip, İngiliz vatandaşı olarak, anne ve büyükbabasının soyadı olan Mountbatten'i aldı.

20 Kasım 1947'de Londra'nın en büyük kiliselerinden Westminster Abbey'de evlenen Elizabeth ve Philip, dünyanın dört bir yanından 2 bin 500'den fazla düğün hediyesi ve 10 binden fazla tebrik telgrafı aldı.

Kral 6. George tarafından, düğünden hemen önce 'Edinburgh Dükü, Merioneth Kontu ve Greenwich Baronu' unvanları verilen Philip; Elizabeth'in 1952'de Kraliçe olmasıyla beraber, 'komutan' rütbesine ulaştığı ordudan ayrılarak 1957'de 'İngiliz Prensi' unvanını aldı. 

73 yıllık Kraliyet evliliği: Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip

Çiftin; Charles, Anne, Andrew ve Edward adlarında 4 çocuğu oldu. Elizabeth'i tahttaki yaklaşık 69 yıllık görevi sırasında yalnız bırakmayan Prens Philip, 9 Nisan 2021'de 99 yaşında hayatını kaybetti. 

Elizabeth ve Philip çiftinin; Charles, Anne, Andrew ve Edward adlarında 4 çocuğu oldu 

15 Britanya başbakanı gördü

Kraliçe II. Elizabeth, tahtta bulunduğu süre içinde Winston Churchill'den Liz Truss'a kadar toplam 15 Britanya başbakanı gördü. 

Kraliçenin tahtta kaldığı süre içinde Soğuk Savaş başlayıp biterken, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı.

Britanya Kraliçesi II. Elizabeth; aralarında Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ile Karayipler ve Pasifik Okyanusu'ndaki diğer irili ufaklı birkaç ülke dahil olmak üzere 16 ülkenin devlet başkanı konumunda yer alıyordu. Britanya dışındaki bu ülkelerde, devlet başkanı yerine Kraliçe'yi temsilen genel valiler görev yapıyor.

Kraliçe II. Elizabeth, Buckingham Sarayı'ndaki son kabulünü, ölümünden 2 gün önce Başbakanlık'la görevlendirdiği Liz Truss ile yaptı 

Büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı

Kraliçe II. Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901 yılında 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.

Kraliçe II. Elizabeth 70 yıllık hükümdarlığıyla, büyükannesi Kraliçe Victoria'nın '63 yıl 7 ay tahtta kalma' rekorunu kırdı 

Prens Charles: 'Britanya'da en uzun süredir tahtı bekleyen veliaht'

Kraliçe Elizabeth 'Britanya'nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı' unvanını alırken, en büyük oğlu Galler Prensi Charles da 'Britanya'da en uzun süredir tahtı bekleyen veliaht' oldu. 

Britanya'nın yeni hükümdarı Prens Charles, 'en uzun süredir tahtı bekleyen veliaht'ı oldu 

Kraliçe II. Elizabeth'in tahttaki 25. yılı 'Gümüş Yıl Dönümü' adıyla 1977'de, 50. yılı 'Altın Yıl Dönümü' adıyla 2002'de, 60. yılı 'Pırlanta Yıl Dönümü' adıyla 2012'de ve 65. yılı 'Safir Yıl Dönümü' adı altında 2017'de kutlandı.

Kraliçe II. Elizabeth'in, tahttaki   65. yılı 'Safir Yıl Dönümü' adı altında 2017'de kutlandı

1971 ve 2008 yıllarında Türkiye'yi ziyaret etti

Görev süresi boyunca 110'dan fazla ülkeyi ziyaret ederek, 'dünyanın en çok seyahat eden devlet başkanı' unvanını alan Kraliçe Elizabeth; İngiltere’de pasaportların Kraliçe adına düzenlenmesi nedeniyle bir pasaporta sahip değil. 

Aynı zamanda, İngiltere'de ehliyetsiz araç kullanmasına izin verilen tek kişi de Kraliçe Elizabeth.

Tahtta bulunduğu süre boyunca 1971 ve 2008 yıllarında Türkiye'ye resmi ziyaretler gerçekleştiren Kraliçe; Ankara, İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bursa şehirlerini gezdi. 

Kraliçe II. Elizabeth, 1971 ve 2008 yıllarında Türkiye'yi ziyaret etti

Yılın Yaşlısı ödülünü kabul etmedi: "Hissettiği, yaşta olduğunu düşünüyor"

Son yıllarda iş yükünü azaltmasına rağmen, hala kraliyet görevlerinin büyük bir bölümünü sürdüren Kraliçe, geçen yıl 'The Oldie' dergisi tarafından 'Yılın Yaşlısı' seçildi ancak ödülü kabul etmedi. 

Kraliyet ailesi tarafından yapılan açıklamada; "Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth hissettiğiniz yaşta olduğunuzu düşünüyor. Bu nedenle, bu ödülü kabul edebilmek için ilgili kriterleri karşıladığını düşünmüyor" denildi.  

Yılın Yaşlısı ödülünü kabul etmedi; Kraliyet ailesi tarafından yapılan açıklamada 'ilgili kriterleri karşıladığını düşünmüyor' denildi

TIKLAYIN | Buckingham Sarayı: Kraliçe II. Elizabeth hayatını kaybetti

 TIKLAYIN | Britanya’da 70 yıl sonra "Kral" dönemi yeniden başlıyor: Yeni hükümdar Prens Charles oldu

TIKLAYIN | Britanya Kralı Charles'tan ilk açıklama: Ailem ve ben, kraliçeye duyulan saygı ve derin sevgiyi bilerek teselli bulacak ve ayakta kalacağız

TIKLAYIN | Britanya Başbakanı Truss: Kraliçe II. Elizabeth modern Britanya'nın inşa edildiği kaya gibiydi; ölümü milletimiz ve dünya için büyük bir şok oldu