Dünya

7 ile sarsılan Fas'ta zamana karşı yarış; insanlar depremzedeleri enkaz altından çıplak elleriyle çıkarmaya çalışıyor

11 Eylül 2023 08:15

T24 Dış Haberler

Merkez üssü Marakeş'in El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğündeki depremle sarsılan Fas'a kurtarma ekipleri ve gönüllüler, enkaz altında kalan insanları çıkarmak için zamana karşı yarış veriyor. Yolları kapayan enkazlar nedeniyle yetkililerin köylere yardım göndermekte zorlandığı, insanların bu yüzden enkazları çıplak elleriyle kazmaya çalıştığı belirtildi. 

Cuma günkü depremin merkezinde Marakeş'in yaklaşık 75 kilometre uzaklığındaki birkaç izbe dağlık köy bulunmasına rağmen, ülkenin kuzey kıyısındaki altyapı bile sallandı. 

Pazar günü yapılan açıklamada hükümet, depremlerde en az 2 bin 122 kişinin öldüğünü ve 2 bin 421 kişinin yaralandığını duyurdu. Yapılan bildirimde yaralıların birçoğunun durumunun ağır olduğu ifade edildi. Marakeş'te birçok kişi, evlerine dönmekten korktuğu için kaldırım ve meydanlarda yattı. 

Ordu ve acil durum servisleri, birçok insanın enkaz altında kaldığı düşünülen dağlık bölgelerdeki uzak köylere gitmeye çalışıyor. 

Fas Kralı VI. Muhammed, kan bankalarının stoklarını artırmak ve depremzedelere su, gıda, çadır ve battaniye sağlandığından emin olmak için sivil koruma ekiplerinin görevlendirildiğini bildirdi.

Pazartesi günü, üç günlük resmi yas sürecinin ikinci gününe girildi. 

Faslılar hayatta kalanları çıplak elleriyle çıkarmaya çalışıyor

Marakeş'in güneyindeki dağlık bölgelerde insanlar, enkaz altında kalanları kurtarabilmek için ciddi bir mücadele veriyor. 

BBC muhabiri James FitzGerald, enkazlar yolları kapadığı için yetkililerin köylere yardım göndermekte zorlandığını, insanların bu yüzden enkazları çıplak elleriyle kazmaya çalıştığını ifade etti. 

Yabancı ekipler, kurtarma çalışmalarına katıldı

Her geçen saatte enkaz altında kalanların sağ çıkma ihtimali azalırken, yurt dışından kurtarma ekipleri Fas'ta çalışmalara başladı.

Rabat şu ana kadar İspanya, Birleşik Krallık, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yardım tekliflerini kabul etti. Aralarında Fransa ve ABD olan başka ülkeler de yardım etmeye hazır olduklarını dile getirdi. 

İspanya, iki ekipte 86 kurtarma uzmanını ülkeye gönderdi. Her ekipte dört de kurtarma köpeği bulunuyor. 

Birleşik Krallık ise depremin yıktığı ülkeye 60 kurtarma görevlisi, dört köpek, iki askeri nakliyat uçağı ve küçük bir tıbbi ekip gönderdi. 

Katarlı ekiplerin yola çıktığına dair fotoğraflar da paylaşıldı.