Spor

7 dünya rekoru, olimpiyatlarda bir ilk, mucize gibi bir hayat; 2019 Mustafa V. Koç Spor Ödülü İlke Özyüksel'e verildi

"Pentatloncu olduğum için bütün antrenörler beni bıraktı; vazgeçmenin kelime anlamı bende yok"

24 Eylül 2019 19:48

T24

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı'yken 21 Ocak 2016'da 56 yaşındayken kalp krizi geçirerek vefat eden Mustafa V. Koç adına düzenlenen spor ödülünün üçüncüsünün kazananı açıklandı. 2019 Mustafa V. Koç Spor Ödülü, modern pentatlon branşında 7 dünya rekoru bulunan ve bu alanda Türkiye'den olimpiyatlara katılacak ilk sporcu unvanını da kazanan İlke Özyüksel'e verildi. Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline N. Koç, eşi adına verilen ödül için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Mustafa, bir spor ödülü hayal ederken, savunucusu olduğu insani değerlerin; dostluk, birliktelik, mükemmeliyet, fair play gibi değerlerin spor yoluyla toplumda yaygınlaşmasına öncülük edeceği inancındaydı. Bu sebeple Mustafa V. Koç Spor Ödülü'nün kalıcı temasını, 'olimpik değerlere katkı' olarak belirledi" dedi. Caroline N. Koç, "Gerek tek yaşam alanımız olan dünyaya ve çevreye verdiğimiz tahribat, gerekse de inanılmaz boyutlara ulaşan eşitsizlikler bizlere bazı dersler veriyor. Almamız gereken en önemli dersin; değerlerimizi yeniden gözden geçirmek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Sporcu, yönetici ve destekçi olarak spora katkılarıyla da bilinen Mustafa V. Koç adına Koç Holding ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi işbirliğiyle düzenlenen "Mustafa V. Koç Spor Ödülü" üçüncü kez sahibini buldu. "Modern Pentatlon" sporunda Türkiye'yi Olimpiyat Oyunları'nda temsil eden ilk olimpik milli atlet olan 22 yaşındaki İlke Özyüksel, üniversiteler, gençlik – spor kulüpleri ve sporla ilgili pek çok kişi ve kurumdan gelen öneriler arasından, Seçici Kurul ve Jüri değerlendirmesi sonucunda "2019 Mustafa V. Koç Spor Ödülü"ne lâyık görüldü. İlke Özyüksel, toplam 250 bin liralık maddi ödülün yanı sıra Koç logosunun da mimarı olan dünyaca ünlü tasarımcı Ivan Chermayeff'in tasarladığı ödülü, Four Seasons Hotel Bosphorus'ta gerçekleştirilen tören ile Caroline N. Koç'un elinden aldı. Törende, UEFA Şampiyonlar Ligi Marşı'nın bestecisi olan Tony Britten'ın Mustafa V. Koç Spor Ödülü için düzenlediği özel besteyi Şef Özgür Sevinç yönetimindeki orkestra sergiledi.

Caroline Koç: Mustafa'nın hayaliydi

Caroline N. Koç ve Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl İlke Özyüksel ile bir grup gazeteciyi öğlen yemeğinde bir araya getirdi. Kızıl, buluşmada, Mustafa V. Koç'un hayattayken planlayıp hazırladığı ödülün, beklenmeyen vefatın ardından hayata geçirildiğini söyledi. Mustafa V. Koç Ödülü'nde temel ve ayırd edici kriterin "sportmenlik, dostluk, saygı, fair play, beraberlik" gibi olimpik değerlere katkı olduğunu vurgulayan Oya Ünlü Kızıl, jüri ve ilk iki yıl 19 Şubat'ta kaybettiği babası, eski Gençlik ve Spor Bakanı Fikret Ünlü'nün başkanlığını üstlendiği seçici kurulun yapısı hakkında bilgi verdi. Kızıl, seçici kurulun ön değerlendirme sonucunda 3 ismi jüriye önerdiği ödül için bu yıl bin dolayında başvuru olduğunu söyledi.

Caroline N. Koç da, buluşmada, "spor ödülünün, olimpik değerlere kıymet veren Mustafa Koç'un bir hayalini gerçekleştirmekten heyecan duyduklarını, gözetilen kriterler açısından İlke Özyüksel'in mükemmel bir sporcu olduğunu ve Türkiye'yi Tokyo Olimpiyatları'nda temsil edeceğini" anlattı. Caroline N. Koç, "Greta Thunberg'in Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmayı dinlediğimiz zaman, bütün değerlerimizi gözden geçirmemiz gereken bir dünyada yaşadığımızı hatırlıyoruz. Mustafa da böyle bir insandı" dedi. 


İlke Özyüksel

İlke Özyüksel: Bütün antrenörler beni bıraktı!

İlke Özyüksel de, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü bitirdiğini, "en çok koşu ve atışı sevdiğini" anlattı. "Eski Modern Petlanton Federasyon Başkanı'nın kızı da petlantoncu olduğu için bir süre dışlandığını, uzun süre antrenör bulmakta sıkıntı çektiklerini" anlatan Özyüksel, "görme engelli olan ve üniversiteyi birincilikle bitiren annesinin mentor olarak büyük bir destek gördüğünü" söyledi. "kardeşi olmadığını, antrenmanlar nedeniyle, evden tek başına çıkamayan annesine vakit ayıramadığı için üzüldüğünü" paylaşan Özyüksel, "spor hayatında yıllarca kendisine büyük bir emek veren babasını üç ay önce kanser nedeniyle kaybettiğini" anlatırken gözyaşını tutamadı.

"Türkiye'de hiç geçilmedim" diyen Özyüksel, "Pentatloncu olduğum için bir dönem bütün antrenörler beni bıraktı. Diğer sporcuların antrenörlerini gizli gizli dinleyerek kendimi geliştirdim" dedi.

Özyüksel "damar yoğunluğu" hastalığı nedeniyle beş ameliyat geçirdiğini, ameliyatların, olimpiyatlardan sonra devam edeceğini söyledi. 

"Mustafa'nın savunduğu değerlerin toplumda öncülük etmesini amaçlıyoruz"

Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline N. Koç, akşam düzenlenen törende yaptığı konuşmada da, şunları söyledi:

"Gerek tek yaşam alanımız olan dünyaya ve çevreye verdiğimiz tahribat, gerekse de inanılmaz boyutlara ulaşan eşitsizlikler bizlere bazı dersler veriyor. Almamız gereken en önemli dersin; değerlerimizi yeniden gözden geçirmek olduğunu düşünüyorum. İnsana yakışır bir medeniyetten bahsedebilmemiz için ortak değerlerimizi hatırlamamız gerekiyor. İnsanlığı ve dünyamızı bu baş döndürücü değişimin karanlık tarafından koruyacak yegâne olgu 'değerlerimizdir'. Kendi elimizle yarattığımız tüm problemlere artık bir son vermenin tek yolu, öyle görülüyor ki, insanı insan yapan değerlerin savunucusu olmaktır."

"Ne mutlu ki, Mustafa bugün sadece başarılı bir iş insanı olarak hatırlanmıyor. Çocuklarımız için daha iyi bir gelecek, daha gelişmiş bir Türkiye motivasyonuyla pek çok farklı alanda sosyal girişimleri sahiplenmiş iyi bir insan geliyor akıllara. Mustafa, bir spor ödülü hayal ederken, savunucusu olduğu insani değerlerin; dostluk, birliktelik, mükemmeliyet, fair play gibi değerlerin spor yoluyla toplumda yaygınlaşmasına öncülük edeceği inancındaydı. Bu sebeple Mustafa V. Koç Spor Ödülü'nün kalıcı temasını, 'olimpik değerlere katkı' olarak belirledi. Amacı, başarılı sporcularımızın sadece sahada değil; günlük hayatlarında da bu değerleri yaşatarak, topluma örnek teşkil etmelerine katkıda bulunmaktı." 

Caroline N. Koç, geceye katıldığı için Zimbabwe Gençlik, Spor, Sanat ve Rekreasyon Bakanı Kirsty Coventry'ye teşekkür etti. Koç, "spor dünyasında olimpik değerlerin benimsenmesi ve gelişimi adına önemli katkıları olan ve spor hayatına 7 olimpiyat madalyası sığdıran Kirsty Coventry'nin öncülük ettiği pek çok toplumsal projeyle örnek bir spor insanı ve politikacı olduğunu" belirtti. Koç, "Çocuklarımızı ve gençlerimizi, böyle değerli rol modeller ile tanıştırmanın, onları motive edeceğine ve yön göstereceğine yürekten inanıyorum" dedi.

Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Klaus Schormann'a da geceye katılımı için teşekkür eden Caroline N. Koç, "Yenilikçi vizyonu, kadının spordaki yerine ve modern pentatlon branşına yaptığı büyük katkılar gelecek nesiller için yol açıcı nitelikte olmuştur. Kendisini bu spora adamış, dünya çapında fark yaratmış bir spor insanının bu önemli gecede bizlerle olması çok anlamlı ve değerli" diye konuştu.


Caroline N. Koç, İlke Özyüksel, Oya Ünlü Kızıl (Sağdan sola)

Prof. Erdener: Başarıları, örnek olması ve ödülü için kutluyorum

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Asbaşkanı Prof. Dr. Uğur Erdener de, törende yaptığı konuşmada şu görüşleri dile getirdi.

"Rahmetli Mustafa Koç'un yaşamının her alanında ön planda tuttuğu mükemmeliyet, saygı ve dostluk gibi değerler, aynı zamanda olimpizmin temel amaç ve değerleridir. Başarılı iş insanı kimliğinin yanı sıra iyi bir sporcu ve sporun destekçisi olan Mustafa Koç'un anısını, gelecek nesillere rol model olan, ülkemizi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil eden milli sporcularımızı destekleyerek, onları onore ederek yaşatıyor olmaktan dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olarak büyük memnuniyet duyuyoruz. İlk olimpik modern pentatletimiz İlke Özyüksel'i, başta ülkemize kazandırdığı başarılar, çocuk ve gençlerimize örnek oluşu, aynı zamanda da bu kıymetli ödülün sahibi olması dolayısıyla gönülden kutluyorum. Mustafa V. Koç Spor Ödülü'nün ülkemizde olimpik değerleri sahiplenen, sporu yaşamının ayrılmaz bir parçası haline getiren gençlerin sayısının artmasına katkı sunmasını diliyorum."

İlke Özyüksel: Vazgeçmenin kelime anlamı bende yok

Törende, 2019 Mustafa V. Koç Spor Ödülü'nü kazanan milli atlet İlke Özyüksel'in yaşamına ilişkin gecede, mini bir belgesel de gösterildi. Özyüksel, kendisiyle yapılan söyleşide şu ifadeleri kullandı:

"Mustafa Koç biraz hayallerimi, biraz kendimi gördüğüm biri. Fotoğraflarına baktığımda, videolarını izlediğimde, hayatını okuduğumda kendime çok yakın buluyorum. Yapmak istediğim sporları yapmış ve hepsini öğrenmek, bilmek istiyor. Hep daha fazlasını isteyen biri. Çok sıcak, çok herkesten. Arkasında birçok şey, pek çok yardım ve vefa bırakmış. Bu çok etkileyici. Benim de hayalimde olan bir şey. Onu ayıran en büyük özelliği bence bu. Spor artık benim hayatım, onu kendimden ayırt edemiyorum. İnsanlar spor yapmasaydın ne yapardın diye soruyorlar. Ben hep insanlara yardım ederken hayal kuruyorum ve elimden geldiğince bütün çocuklara yardım ettiğimi düşünüyorum. Hiçbir zaman adaletsiz olunmayan, haksızlığın olmadığı bir dünya hayal ediyorum. Vazgeçmenin kelime anlamı ise bende yok."

İlke Özyüksel kimdir?

İlke Özyüksel, 1997 yılının Şubat ayında Ankara'da dünyaya geldi. 9 yaşında iken spor hayatına başlayan İlke Özyüksel, Altınordu kulübü sporcusu olarak kariyerini sürdürüyor. Türkiye adına olimpiyat mücadelesi veren ilk modern pentatlet olan Özyüksel, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Sporcu Komisyonu üyesi.

İlke Özyüksel'in başarıları

  • 2019 UIPM Dünya Kupası, Szekesfehervar/Macaristan - Gümüş Madalya.
  • 2018 Avrupa Gençler Şampiyonası, El Prat De Llobregat/İspanya – Altın Madalya. 2018 UIPM Dünya Kupası, Cairo/Mısır – Bronz Madalya 2017 Avrupa Şampiyonası, Minsk/Belarus – Bronz Madalya.
  • 2017 Avrupa Gençler Şampiyonası, Barselona/İspanya – Bronz Madalya. 2017 UIPM Dünya Kupası, Drzonkow/Polonya – Bronz Madalya.
  • 2017 UIPM Dünya Kupası, Cairo/Mısır – Gümüş Madalya.
  • 2016 Avrupa Şampiyonası, Sofya/Bulgaristan – Bronz Madalya.
  • 2016 Avrupa Gençler Şampiyonası, Drzonkow/Polonya – Gümüş Madalya.
  • 2012 Avrupa Yıldızlar B Şampiyonası, Varşova/Polonya – Gümüş Madalya.

Mustafa V. Koç Spor Ödülü Seçici Kurulu

Mustafa V. Koç Spor Ödülü Seçici Kurulu şu isimlerden oluşuyor: FIFA Onursal Üyesi, UEFA Onursal Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenes Erzik. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı ve Avrupa Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Kuter. Türkiye Voleybol Federasyonu, Erkek Milli Takımlar ve Teknik Kurul Koordinatörü Semih Oktay.

Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jürisi

Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jürisi, şu isimlerden oluşuyor:

  • Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline N. Koç.
  • Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç.
  • Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Asbaşkanı Prof. Dr. Uğur Erdener.

Modern pentatlon nedir?

Modern pentatlon beş disiplinden oluşup, dört etkinlikte organize ediliyor. Etkinlikler, eskrim, yüzme, binicilik, laser-run (atış ve koşu)'dur. Modern pentatlon eğitici, fiziksel, zihinsel ve entelektüel yönleriyle bütünleyici bir spordur. Yüzme ve atletizm pentatlonun fiziksel yanının temel disiplinlerini oluşturur. Zihinsel yanını oluşturan atış da, stres kontrolü ve kusursuz bir teknik gerektirir.