Gündem

65 medrese temsilcisinin katıldığı çalıştaya, Artuklu Üniversitesi Rektörü ve Mardin Valisi de katılmış

görsel temsilidir

21 Aralık 2022 08:01

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde 8-9 Ekim’de, 65 medrese temsilcisinin katıldığı, “Akademi-Medrese Buluşmaları Teoriden Pratiğe Karşılaşmalar” çalıştayı düzenlendi. Açılış konuşmasını Artuklu Üniversitesi Rektörü İbrahim Özcoşar'ın yaptığı çalıştayda, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş'ın da konuştuğu belirtildi.

Birgün’de yer alan habere göre, Artuklu Üniversitesi Rektörü İbrahim Özcoşar, açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Medrese, modern dönemle birlikte rolünü akademik kurumlarla paylaşmıştır. Klasik eğitim geleneğini sürdüren medrese ile modern eğitim modelini benimsemiş akademik kurumlar İslami ilimlerin öğretilmesinde toplumumuzun bir gerçekliği olarak varlığını sürdürmektedir. Dolayısıyla farklı profillere sahip olan bu kurumların tecrübesini ele alarak birlikte değerlendirmek ve bir buluşmaya dönüştürmek, bu kurumların imkan ve fırsatlarını saptamamızı sağlayabilir. Söz konusu ihtiyacın karşılanması, birçok açıdan medrese ve akademinin imkan ve fırsatlarını birlikte tartışan akademik bir buluşmayla mümkün olabilir.”

Medrese ve akademinin birbirine rakip değil, paydaş olduğunu öne süren Vali Demirtaş da, şöyle konuştu:

“Kim ki bunların rakip olduğu iddiasıyla ortaya çıkıyorsa biliniz ki o, ne bu dinin ne de bu güzide milletin yanında duran biri değildir. Unutmayınız Müslüman akıllı, ufku ve idraki geniş, dünyayı iyi okuyan kişidir.”

Çalıştaya 65 medreseden temsilci katıldı. Medrese temsilcileri arasında bulunanlardan bazıları şöyle:

Masum Yıldırım/Şeyh Maruf Medresesi, Muhammed Resul Karaca/Sultan Şeyhmusa Medresesi, Muhammed Nafi/Seyda Molla İbrahim Medresesi, Muhyeddin Ürper/ Seyda Muhyeddin Medresesi, Musa Ekinci/ Selahaddin-i Eyyubi Medresesi, Ömer Çelik/Menzil Medresesi, Şevket Gökşan/Nizamiye Medresesi, Vezir Aslan/ İlim ve İrfan Nuhoğlu Medresesi.