Gündem

6284 sayılı yasa nedir? 6284 sayılı kanunun maddeleri neler?

Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı'na katılmak için 6284 sayılı yasanın kaldırılması şartını öne sürdü. 6284 sayılı kanun ne olduğu ve maddeleri, AKP'den Yeniden Refah Partisi'nin talebine olumlu yanıt geldiği yönündeki iddialar sonrası merak konusu oldu. Vatandaşlar, 6284 sayılı yasa ile ilgili detayları internette aratmaya başladı. Peki, 6284 sayılı yasa nedir? 6284 sayılı kanunun maddeleri neler?

15 Mart 2023 10:06

Cumhur İttifakı'na katılmaları söz konusu olan Yeniden Refah Partisi ile HÜDA PAR, kadının şiddetten korunmasını hedefleyen 6284 sayılı yasa kaldırılmasını talep etti. Bu talebin ardından 6284 sayılı yasa yeniden gündeme geldi. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Türkiye'de kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun olarak biliniyor. Vatandaşlar, 6284 sayılı yasa ile ilgili maddeleri araştırmaya başladı. Peki, kadınları şiddetten koruyan 6284 sayılı yasa nedir? 6284 sayılı kanunun maddeleri neler?

Cumhur İttifakı'na katılmaları söz konusu olan Yeniden Refah Partisi ile HÜDA PAR'ın kadının şiddetten korunmasını hedefleyen 6284 sayılı kanunun kaldırılmasını talep etmesi bu kanunu yeniden gündeme getirdi.

AKP'li Binali Yıldırım Cumhur İttifakı adına 10 Mart'ta Yeniden Refah Partisi'nin Genel Başkanı Fatih Erbakan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Binali Yıldırım'ın ziyaretinin odağında, AKP ile MHP'den oluşan Cumhur İttifakı'na Yeniden Refah Partisi'nin de katılmasını sağlamak bulunuyordu. Ancak 2018 yılında kurulan ve Necmettin Erbakan'ın genel başkanı olduğu Refah Partisi'nin devamı niteliğinde olan parti, Cumhur İttifakı'na katılmak için bazı şartlar sıraladı.

Yeniden Refah Partisi'nin kaldırmak istediği 6284 sayılı kanun nedir?

8 Mart 2012'de TBMM'de kabul edilen ve 20 Mart 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" Türkiye'nin 1 Ağustos 2014'te tarafı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nin temel ilkeleri ışığında hazırlandı.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede en önemli yasal düzenleme olarak kabul edilen kanunun amacı şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kişileri ve en temel insan hakkı olan yaşam hakkını korumak, kadın cinayetlerinin son bulması için kurumlararası iş birliğini sağlamak, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişileri rehabilite etmek olarak sıralanıyor.

Türkiye Barolar Birliği'nin araştırmasına göre, şiddete uğrayan ve şiddete uğrama tehlikesi bulunan ayrım gözetilmeksizin tüm kadınların, çocukların ve aile bireylerinin korunması, kadına yönelik şiddetin cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ve kadının insan haklarını ihlal eden bir tutum olarak tanımlanış olması; şiddetin ev içi şiddet ve kadına yönelik şiddet olarak ayrıntılı olarak tanımlanması, şiddet önleme ve izleme merkezlerinin kurulması; önleyici ve koruyucu tedbirlerin dahil edilmesi ile zorlama hapsin getirilmesi gibi değişiklikler yasanın getirdiği olumlu gelişmeler arasında sayılıyor.

Hukukçular bu yasa ile bu yasa ile şiddet gören ya da tehdit altında olan kadın, sığınak talep etme, geçici koruma (yakın koruma) talep etme hakkına sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sitesinde de şiddete maruz kalındığında 6284 sayılı yasaya dayanarak ne şekilde adli yardım talep edilebileceği ayrıntılı şekilde izah ediliyor.

Türkiye, söz konusu kanunun genel çerçevesini çizen ve İstanbul Sözleşmesi olarak anılan "Kadınlara Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nden ise 20 Mart 2021 günü Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle resmî olarak ayrılmıştı.

6284 sayılı kanunun maddeleri neler?