Dünya

60 doktordan Britanya hükümetine ortak mektup: Acil önlem alınmazsa Wikileaks kurucusu Assange hapishanede ölecek

25 Kasım 2019 11:16

T24 Dış haberler

60'dan fazla doktor Britanya'da tutuklu bulunan ve ABD'ye iadesi gündemde olan Wikileaks'in kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'ın sağlık durumuyla ilgili bir açık mektup kaleme aldı. 

TIKLAYIN- Kimi için dünyayı değiştiren bir gazeteci, kimi için devlet sırlarını ifşa eden bir casus: Wikileaks’in kurucusu Julian Assange

Mektupta Assange'ın sağlık durumunun çok kötü olduğu ve tutulduğu Belmarsh hapishanesinde ölebileceği ifade edildi. Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel'e gönderilen mektupta doktorlar 48 yaşındaki Avustralyalının Belmarsh cezaevinden Londra'nın kuzeydoğusundaki bir üniversitenin hastanesine taşınmasını talep etti.

Doktorlar bulgularını 21 Ekim'de Londra'da yapılan duruşmaya ve Birleşmiş Milletler işkence özel raportörü Nils Melzer'in 1 Kasım tarihli raporuna dayandırdı. Raporda Assange'ın hapishanede maruz kaldığı muamelenin ölümüne sebep olabileceği belirtilmişti. 

16 sayfalık mektupta doktorlar Assange'ın fiziksel ve psikolojik durumunun uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 60 doktor, acil bir şekilde önlem alınmazsa Assange'ın hayatını kaybedebileceği değerlendirmesinde bulundu.

TIKLAYIN- Birleşmiş Milletler'den Wikileaks kurucusu için mektuplar: ABD Assange’ı ibret-i alem olsun diye cezalandırmayı planlıyor

Mektupta ABD, Avustralya, Britanya, İsveç, İtalya, Almanya, Sri Lanka ve Polonya'dan doktorların imzaları bulunuyor.