Gündem

6 Şubat depremlerinde yıkım yaşayan Yeşilyurt Belediyesi’nde AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen "zemin+6 kat" iznine CHP'den tepki

"Bir ay sonra 10 kata çıkarırlarsa şaşmayın!"

görsel temsilidir

02 Kasım 2023 10:40

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkım yaşayan AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’ndeki yeni yapılacak konutların kat yüksekliğinin zemin+6 olması kararı tepki çekti. Karara CHP "ret' AKP ve MHP “evet” oyu verdi.

Sözcü’de yer alan habere göre, deprem bölgesindeki kat yüksekliği kararına tepki gösteren CHP’li Yeşilyurt Belediye Meclis üyesi Günnur Tabel, şöyle konuştu:

“Öncelikle 6 Şubat depreminde neden bu kadar yıkım ve can kaybı yaşadığımızı, yapılan hataları görerek gerekli dersleri çıkarmadan, ilk iş olarak bu şekilde kat yüksekliğine karar verilemez. Önce sorunlar masaya yatırılmalı; neden niçin bu kadar yıkım oldu bu tartışılmalıydı ve bunun sonucuna göre çalışma yapılmalıydı. Geçmiş dönemlerde imar durumunu belediyeler verir, projeleri belediyeler inceler, yapı denetim olmadan önce belediye kontrol edip belediye teslim alırdı. Yapı denetim çıkınca denetimi yapı denetim ve şehircilik il müdürlüğü kontrol edip, belediye teslim alırdı. Eskiden tarım alanlarının imara açılması, kat yükseklikleri ve yoğunlukların rastgele verilmesine rağmen, bu depremden sonra gördük ki tek suçlu yüklenici ve mühendislermiş, sadece onlar tutuklandı. Oysa imara açan belediye, imar durumunu veren belediye, tüm kontrolleri yapan ve teslim alan belediyeler ve şehircilik il müdürlüğü nerede, öncelikle bunu sormak lazım.

Bu depremden ders çıkarıp bu büyük felaketi imar açısından fırsata çevirmek lazım diye düşünüyoruz. Önümüzde ilçemizin 50-100 yılını planlayacağımız bir fırsat varken, bu şekilde 12 kattan 7 kata indirdik demekle olmaz. Aradan 9 ay geçti, bu sürede belediye ilçenin ada ada planlarını çalışıp zemin etüdüne göre planlama yapmalıydı.

Yeşilyurt imar komisyonu 15 gün önce 5 kat diye açıklama yaptı, şimdi 7 kat diye karar çıkarıyor bir ay sonra 10 kata da çıkarırlarsa şaşmayın. Zemin +4 kat taahhüdünü herkesten önce AKP Genel Başkanı dile getirdi, Çevre ve Şehircilik Bakanı da her ağzını açtığında bu konudan geri adım atılmayacağını söyledi. Şimdi ne değişti de zemin +7 kat için çaba gösteriliyor. Bu mücadele aynı zamanda partinizin genel başkanına karşı da bir mücadeleye dönüşmüşe benziyor. Sizleri anlamakta zorluk çekiyoruz.

Şunu özellikle belirtmek istiyorum, tek sorun kat yüksekliği değil, doğru bir planlama olması gerekir, böyle müteahhitin, vatandaşın, isteğine göre planlama yapılmaz, bu günkü durumumuzun en büyük sebebi kişilerin isteğine göre yapılan planlamadır.”