Gündem

6’lı masadan ortak açıklama: Ortak Cumhurbaşkanı adayımız Türkiye Cumhuriyeti'nin 13. Cumhurbaşkanı olacak; çok daha kararlı ve umutluyuz!

14.00 itibariyle başlayan altı siyasi parti genel başkanının bir araya geldiği “Liderler Buluşması" 7 saat sürdü

21 Ağustos 2022 07:25

Güncelleme: 21 Ağustos 2022 23:47

T24 Haber Merkezi

Güçlendirilmiş parlamenter sistem için bir araya gelen altı parti, ilk liderler turunu bugün Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ev sahipliğinde tamamlandı. 14.00'da başlayan görüşmede saat 20.00 sularında ortak metin yayınlandı. Liderlerin imzasıyla yayınlanan metinde kararlılık vurgusu yapılırken Cumhurbaşkanı adayının ilk defa "ortak aday" olacağı ifade edildi. 

Saadet Partisi Genel Merkezi'nde saat 14.00'te başlayan  görüşmede saat 20.00'de ortak mutabakat metin yayınlandı. Cumhurbaşkanı adayının gündeme gelmesi beklenmeyen toplantıda 6'lı masanın dağılacağı söylentilerine "kararlılık" vurgusu yapıldı. 

Yayınlanan metinde, "Son dönemde yoğunlaşan partilerimize yönelik baskı ve şiddet uygulamaları mücadele kararlılığımızı asla sarsamayacaktır" denilirken; "Ortak sorunlarımız karşısında ortak sorumluluklarımızın ağırlığını hepimiz omuzlarımızda hissediyor ve iş birliği kararlılığımızı da bu sorumluluk bilinciyle sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Altılı masanın ilk toplantı tarihi olan 12 Şubat'a vurgu yapılan metinde, "12 Şubat'an çok daha kararlı ve umutluyuz!" denildi. Metinde cumhurbaşkanı adayı ile ilgili ilk kez "ortak" kelimesine yer verildi. Metinde, "Ortak Cumhurbaşkanı adayımız Türkiye Cumhurtiyeti'nin 13. Cumhurbaşkanı olacak" cümlesi yer aldı.

Yayınlanan metinde altılı masanın ikinci tur görüşmelerinin 2 Ekim'de başlayacağı ve ilk ev sahipliğini CHP'nin yapılacağı belirtildi.

Altılı masa tarafından yayınlanan ortak mutabakat metni şöyle:

Altıncı toplantı 7 saat sürdü

Altı siyasi parti genel başkanının bir araya geldiği “Liderler Buluşmasının” altıncısı, sona erdi. Toplantı yaklaşık 7 saat sürdü. 

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metnine imza atan altı siyasi partinin liderleri altıncı buluşmayı bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde yaptı. Liderler, saat 14.00 itibarıyla Saadet Partisi Genel Merkezi’ne gelmeye başladı.

Saat 19.50’de, altı siyasi parti liderinin imza attığı ortak yazılı açıklama paylaşıldı. Zirve, tüm liderlerin Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından uğurlanması ile saat 21.00’da sona erdi.

Ürün sepeti hediye edildi

Saadet Partisi, katılan 5 lidere, Ata Tohumlarından elde edilen ürünlerle hazırlanmış birer sepet hediye edileceğini açıkladı. Sepette, "Süt mısır, Yumurta patlıcanı, Topan patlıcan, Kemer patlıcan, Pembe domates, Sarı prens domates, Çikolata domates, Pembe çeri domates, Salkım domates, Ampul çeri domates, Ayaş domates, Sarı çeri domates, Kırmızı çeri domates, İri kırmızı domates, Burunlu köy biberi, Kıl biber, Çarliston biber, Yeşil sivri biber, Lapya biber, Dolmalık biber, Arnavut biberi, Mor acı biber, Turşuluk sarı biber" yer alıyor. 

Altıncı buluşmanın ardından liderlerden mesajlar: Söz verdik; bu düzeni değiştireceğiz!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altıncı kez bir araya geldikleri ‘Liderler Buluşması’nın ardından sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, “Söz verdik; bu düzeni değiştireceğiz!" derken Davutoğlu ise "Azim ve kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz” dedi.

TIKLAYIN | Altıncı buluşmanın ardından liderlerden mesajlar: Söz verdik; bu düzeni değiştireceğiz!

Saadet Partisi'ne ilk gelen lider DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan oldu. İkinci olarak gelen lider Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, üçüncü gelen lider  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Ardından Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener parti genel merkezine geldi. 

Karamollaoğlu, tüm liderleri partisinin genel merkezinin kapısında karşıladı. Karamollaoğlu, liderlerin gelmeye başlamasından önce kısa bir süre gazetecilerle de sohbet etti.

Toplantı öncesi 6 parti, liderlerin görüntülerinin içinde olduğu videoyu "Hep birlikte güzel yarınlara" etiketi ile paylaştı. 

TIKLAYIN | Toplantı öncesi 6’lı masadan ortak paylaşım: Hep birlikte güzel yarınlara

Karamollaoğlu, Altılı Masa liderlerini 'Ata Tohumu' menüsüyle ağırlayacak

Karamollaoğlu, Altılı Masa liderlerini 'Ata Tohumu' menüsüyle ağırlayacak.  Saadet Partisi, ev sahipliğinde düzenlenecek Liderler Buluşması'nda ata tohumlarından elde edilen ürünler genel başkanlara ikram edecek.

6'lı masanın menüsü

Düğün Çorbası
-Güveç (Ata Tohumundan elde edilmiş sebzelerle hazırlanmıştır)
-Bulgur Pilavı
Söğüş (Ata Tohumundan elde edilmiş domates ve biber çeşitleri)
-Havuç Tarator / Ezme / Közlenmiş Patlıcan
-Çoban Salata
-Sütlaç / Soğuk Baklava

 

TIKLAYIN | Karamollaoğlu, Altılı Masa liderlerini 'Ata Tohumu' menüsüyle ağırlayacak

TIKLAYIN | Altılı masa, 6. kez bir arada

Zirve öncesi Saadet Partisi kurmaylarından açıklama

Saadet Partisi kurmayları, “Görüşmelerin devam edeceğine yönelik tüm partilerde bir kanaat var. Liderler görüşmelerin devamına yönelik takvim belirleyecek” bilgisini paylaştı.

Aday isminin bu zirvede de gündemde olmayacağını aktaran Saadet Partililer, “Kamuoyunda bir beklenti olduğunu biliyoruz. Önemli olan beklentiye zamanı gelince cevap vermek” yorumunu yaptı.