Gündem

"6 ayda 550 bin işçi işten çıkarıldı"

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, inşaat sektöründe yaşanan daralmayı değerlendirdi

13 Şubat 2019 11:16

Yol-İş Sendikası Başkanı ve Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, inşaat sektöründe Temmuz 2018’de 1 milyon 805 bin 928 olan işçi sayısının, geçen ay açıklanan istatistiklere göre 1 milyon 259 bin 940 kişiye düştüğünü açıkladı. Ağar,  “6 ayda 550 bin işçi işten çıkarıldı. Bunu ilk kez görüyoruz. İnşaatta işlerin iyiye gitmediği anlamına geliyor. Çıkarılanların büyük bölümü de sendikasız” dedi.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, gazetecilerle bir araya gelen Ağar, şu konulara dikkat çekti:

“Kamuda eskiden 125 bin üyemiz vardı. Bugün 25 bin üye kaldı. Bunun 10 bini taşerondan kadroya alınan işçiler. Bunun nedeni işlerin taşeron firmalara verilmesi. Toplam üye sayımız da 180 binden 53 bine düştü”

“KİT’lerde kadro alamayan 85 bin taşeron işçi var. Bu rakam Karayolları’nda 10 bin. Biz bu işçilerle ilgili dava açmayı düşünüyoruz”

Sendikalı çıkarılıyor

İstanbul Havalimanı’nın yatırımcısı İGA’da örgütlü olduklarını ve 7 bin üyelerinin olduğunu söyleyen Ağar, şöyle devam etti: “Ancak toplam çalışan sayısı 30 bin. Aldığımız bilgiye göre burada 284 taşeron firma var. Onlarda çalışanları sendikalı yapamıyoruz. Bu nedenle de sıkıntılarıyla ilgilenemiyoruz. Oysa örgütlü olduğumuz yerleri denetliyoruz. İşçilerin geçen yıl dile getirdiği şikâyetler doğrudur. Yattıkları yerlerde sıkıntılar var. Sendika olsa böyle olmaz.” Ayrıca özel sektörün sendikaya üye olan işçileri işten çıkardığını hatırlatan Ağar. “Bunun ağır cezaları olmalı” dedi.