Bilim / Teknoloji

567 milyon video incelendi: "YouTube'da 'dislike' ve 'ilgilenmiyorum' butonları efektif değil"

Araştırma sonucunda, YouTube'ın büyük değişiklikler yapması gerektiği belirtildi

21 Eylül 2022 15:15

Firefox geliştiricisi Mozilla, YouTube'un uygulama içi özelliklerine dair bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Aralık 2021 ve Haziran 2022 tarihleri arasını kapsayan araştırma, verilerinin araştırmada kullanılmasına 'izin veren' kullanıcıların izlediği 567 milyon üzerinden yapıldı. Sonuçlara göre, YouTube'un yalnızca 'bu kanaldan öneri gösterme' butonunun işe yaradığı ortaya çıktı.

Daily Mail'de yer alan habere göre; butonun, yüzde 43 efektiflik oranı olduğu tespit edildi. 'Dislike' ve 'ilgilenmiyorum' özelliklerinin efektiflik oranları ise yüzde 12 ve yüzde 11 olarak açıklandı.

Araştırmaya katılanların üçte biri, YouTube'un uygulama içi özelliklerinin işe yaramadığını ve 'ilgilenmiyorum' özelliğini kullanmalarına rağmen aynı videoların karşılarına çıkmaya devam ettiğini belirtti. Bir kullanıcı ise, YouTube algoritmasının, uygulama içi özellikleri kullandıktan sonra daha da kötüye gittiğini söyledi. 

Araştırma ardından yayımlanan raporda, YouTube'un kullanıcıların karşılarına çıkan öneriler konusunda büyük değişiklikler yapması gerektiği belirtildi. YouTube kullanıcıları kontrollerinin efektif olmadığı yinelendikten sonra, sosyal medya devinin, kullanıcılardan gelen bildirimlere saygı duyması gerektiği vurgulandı.